Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Anne Marie Rechendorff|Anne Marie Rechendorff
17
/
11
/
2010

Tag på en uforglemmelig rejse tilbage i tiden i Post & Tele Museums nyrenoverede udstilling. Kig ud af vinduet i den gamle diligence og oplev det tidlige 1800-tals Hamburg-Altona mens det ruller forbi i én lang fortælling. Rejsen vil byde på både eksotiske dyr musik og linedans og den dengang helt moderne kuglepostvogn.

Her ses kugleposten i fuld figur. Udsnit af panorama.

463 m håndkoloreret panorama

Historien fortælles i et 8 cm højt og 463 m langt panorama som formentlig er fra årene lige omkring 1815. Kuglepostvognen optræder i sceneriet så det kan tidligst være malet i 1815 - året hvor kuglepostvognen for første gang blev prøvekørt. Men kvindemoden peger på at vi ikke skal langt op i 1800-tallet. Panoramaet er hjembragt fra Hamborg og Altona af Elias von Stöcken som var postforvalter i København.

Panoramamaleriet blev også kaldt rundmaleri og var populært i 1800-tallet. Der blev bygget særlige panoramabygninger hvor tilskuere kunne befinde sig i et rundt rum helt omgivet af maleriet. Værket kunne også rulles frem for tilskueren hvilket formentlig har været tilfældet for panoramaet i museets samling. De europæiske panoramabygninger havde samme dimensioner og panoramaerne kunne derfor cirkulere mellem byerne. Også i København fandtes der en sådan bygning. Den lå i Jernbanegade lige ved siden af Cirkusbygningen fra 1880erne og et par år frem. Med tiden blev panoramaerne elektriske og billederne blev fremvist bag glas og levendegjort ved hjælp af forskellige lyseffekter.

Kvindemoden ses tydeligt på dette udsnit af panoramaet.

Historien genskabes

"Det har tidligere været til at oprulle men Ungdommen i Familien har i Tidernes Løb sat mange Flænger i det derfor har jeg nu ladet det opklæbe for at det kan bevares som en kjær Erindring" lyder det i den håndskrevne beretning der følger museets panorama. I dag er det lange værk derfor delt op i 15 mindre billeder og udgør en fin lille bog. Men det findes ikke længere kun i bogform.Til brug for den lange filmiske fortælling i museets udstilling er alle bogens billeder blevet scannet og sat sammen digitalt. Under arbejdet viste det sig at enkelte billeder ikke lod sig sammenføje. Hist og her manglede en millimeter i kanten og det blev nødvendigt at forlænge en lille sti i det ene billede og tilføje et ben på hesten i det andet. Alt dette foregik i den digitale version og naturligvis med stor respekt for originalen.

Resultatet er at den fantastiske fortælling igen kan opleves i en ubrudt sammenhæng.

Cirkus med eksotiske dyr. Udsnit af panorama.

Find aben

Panoramaet giver et idealiseret billede af det tidlige 1800-tal uden tegn på forfald og fattigdom - lige med undtagelse af en enkelt vandringsmand med byld på ryggen. Med mange fine detaljer fortæller det om en søndag i det bedre borgerskabs kredse. Kuglepostvognen triller ud af byporten skiftende landskab ruller forbi: Åbne marker med græssende kvæg snorlige alleer med promenerende par og havet med mægtige skibe. Diligencer og andre vogntyper passeres på vejen. Elegante herrer og fruer musikanter soldater legende børn og gøende hunde færdes i et virvar på byens plads. Længere fremme foregår en cirkusforestilling med linedanser akrobater løver aber og andre eksotiske dyr. Byporten nærmer sig igen. Rejsen er til ende.

Har du fået din eventyrlyst vakt kan du på egen hånd opleve den fantastiske rejse på Post & Tele Museum.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder