Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Anne Marie Rechendorff|Anne Marie Rechendorff
7
/
12
/
2012

Da julekortet holdt sit indtog på det danske marked i det sene 1800-tal hørte det til i den grafiske branches periferi og det var de risikovillige forlag der vovede at udsende de første kort. Der var en relativ lille skare af professionelle danske illustratorer og tegnere på markedet så da forlagene begyndte at fremstille kort med danske motiver var det oplagt at kontakte de illustratorer der allerede var kendt i branchen. Som naturlig følge heraf ligger stilen på de tidlige julekort da også tæt op af samtidens satiriske blade og vittighedstegninger da det ofte var de samme tegnere der stod bag bladene og julekortenes illustrationer.

At tegne postkort gav ikke prestige i de etablerede kunstkredse og mange motiver på danske julekort fremstår anonymt uden kunstnersignatur. Ser man blandt de kendte navne bliver det imidlertid tydeligt at på trods af genrens lave status havde hovedparten af tegnere enten en kunstnerisk uddannelse bag sig eller de havde gjort sig bemærkede i kulturlivet. Her skal nævnes et udvalg af de kendte navne.

Postdiligencen i det kolde vinterlandskab. Af Rasmus Christiansen. Signeret RxChr. Poststemplet 1905.

Kunstakademiets elever

En kunstner der både bemærkede sig som etableret maler og illustrator af julekort erRasmus Christiansen (1863-1940). Christiansen blev uddannet på Kunstakademiet og var blandt andet elev under Tuxen og Krøyer. Han er især kendt for sine landskabs- og dyremalerier men i perioden 1898-1915 var han meget aktiv som avistegner og illustrator og det er fra denne periode hans produktion af julekort stammer. Motiverne på hans julekort er ofte postale som kortet her der viser postdiligencen i det kolde vinterlandskab. Postdiligencen var i øvrigt et motiv som Christiansen beskæftigede sig med i sin øvrige produktion. I 1938 skildrede han postdiligencens rejse gennem landet et århundrede tidligere i en maleriserie til det daværende Post- og Telegrafmuseum i dag Post & Tele Museum.

Røginds nisser kan kendes på deres høje spidse huer og deres særligt godmodige udtryk. Af Carl Røgind. Signeret RØ. Poststemplet 1912.

Postbuddet postdiligencen og hvad dertil hører var populære motiver på danske julekort antageligt fordi det er posten der er budbringer af julens glædelige hilsen. Et motiv der dog overgår alle og suverænt er det mest populære på de tidlige kort er nissen. En kunstner der er kendt for sine nissemotiver er Carl Røgind (1871-1933). Også han gik på Kunstakademiet. Han opgav det imidlertid for i stedet at blive tegnelærer. Han arbejdede flittigt som bladtegner og levererede talrige arbejder til satiriske blade som Puk og Klods Hans.

Røgind har en stor produktion af julekort med nissemotiver bag sig. Når de er bedst er motiverne tegnet i en meget enkel og stilren streg.

I Hansens nisseunivers er der altid højt humør og fuld aktivitet. Af Vilhelm Hansen. Signeret Vilh. H. Poststemplet 1953.

Rasmus Klump og kravlenissens fædre

To andre illustratorer der har formået at skabe nisser der emmer af højt humør og julestemning er Vilhelm Hansen (1900-1992) og Frederik Bramming (1911-1991). Hansen nok bedst kendt som skaber af tegneseriefiguren Rasmus Klump har lagt navn til en anseelig produktion af motiver til danske julekort. Hans tidligste nissekort er fra 1930'erne men især i 1970'erne og 80'erne vandt hans karakteristiske nissemotiver stor udbredelse. Hansen var uddannet litograf og havde tidligere arbejdet som reklametegner og illustrator til bøger blade og film.

Brammings særkende er nissen med det lunefulde glimt i øjet. Af Frederik Bramming. Signeret Bramming. Poststemplet 1947.

Frederik Brammings produktion af postkort er til gengæld ikke stor men han har lagt navn til en serie julekort med meget karakteristiske nisser. Hans glade nisser har siden 1930'erne sat deres præg på både julehæfter julekalendere julekort og kravlenisser som han introducerede i 1947. Senest var de i 2011 motiv på årets julemærke. Bramming var uddannet på Folmer Bonnens Tegne- og maleskole og arbejdede som illustrator til både bøger og blade.

Har du fået lyst til at gå på opdagelse i Post & Tele Museums store samling af julekort kan du se et udvalg i posthuset i museets udstilling på 3. sal. Her er kort af såvel kendte som ukendte kunstnere og eksempler på både fantasifulde nissekort og mere naturalistiske fremstillinger af julens fejring.

Du kan også besøge museets hjemmeside og sende et historisk e-julekort.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder