Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Jacob Westergaard Madsen|Jacob Westergaard Madsen
1
/
08
/
2006

1600-tallets lysthaver var yndede steder for refleksion over naturens mangfoldighed. På Post & Tele Museums nye udstilling træder gæsterne ind i en verden af blomster grøntsager citrustræer og lysthuse - til refleksion over det fascinerende renæssance-menneske Paul Klingenberg (1615-1690).

Titelbladet fra John Parkinsons Paradisi in Sole Paradisus Terrestris (1656). Tidens havebogs-forfattere så lysthaverne som en genfødsel af Edens have. Foyle Special Collections Library Rare Books Collection FOL SB97 PAR Kings College London.

Post og planter

Udstillingens titel indfanger to absolutte hovedsider af Paul Klingenbergs liv og virke. I 30 år var han ge-neralpostdirektør og effektiviserede det forholdsvis nye nationale postvæsen så det blev en god forret-ning. Så god at han ikke fik sin kontrakt forlænget - i stedet overgik forpagtningen til kong Christian 5.s søn Christian Gyldenløve. Over en næsten lige så lang periode førte Klingenberg havedagbog når ikke hans forretningsaktiviteter optog for meget af hans tid. Hér noterede han årets gang i sine stort anlagte haver. Dagbogen er et vidnesbyrd om den store havemand han var - og også blev anset som i sin samtid.

Museet omdannet til lysthaveStraks når man træder ind i museets forhal mø-des man af højbede med vækster fra 1600-tallets danske haver. Rundt om er der kendte elementer fra tidens haver blandt andet store buer med espa-lierer. Denne del af udstillingen sætter fokus på havens betydning i 1600-tallet: Hvad indeholdt ha-verne? Hvori lå fascinationen? Var der et økono-misk motiv? Og hvad gik den såkaldte tulipan-boble fx ud på?

Klingenbergs mange hatte

Fra forhallen går turen op på 1. sals balkon. Her fortsætter havescenografien med flere blomster træer buske og sågar et lysthus. Nu kommer man tættere på personen Klingenberg som ikke blot gjorde sig i post og planter. Som man kan læse mere om i den følgende artikel var han en sammensat mand som giftede sig ind i et af Europas store han-delsdynastier og opnåede tætte relationer til den danske kongemagt. Mod slutningen af sit liv mistede han det meste af hvad han havde opnået og gæsterne får mulighed for at følge ham hele vejen i stor-hed og fald.

Udstillingen er opbygget med assistance fra landskabsarkitekterne Greg Kobett og Stig Lauritsen fra Paradehuset på Gisselfeld Kloster.

Udstillingen "Post & Planter - havevandring i renæssancen med generalpostdirektør Paul Klingen-berg" kan opleves på Post & Tele Museum i perioden 11. august-22. oktober 2006.

 

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder