Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Eva Wistoft Andersen
1
/
09
/
2004

H. C. Andersen - På rejse med posten

På en ny webside fortæller Post & Tele Museum om H. C. Andersens liv på farten. Om hvordan digteren på sine mange rejser samlede indtryk og idéer til sine eventyr og om hvordan datidens rejseform kom med i eventyrene.

Oh rejse - rejse

H. C. Andersens første store rejse begyndte da han bare var 14 år. Han tog af sted fra sin fødeby Odense til rigets hovedstad København for at søge lykken. Resten af livet rejste han meget i alt 29 udlandsrejser blev det til - og det var mange i hans tid for det var både dyrt og besværligt at rejse.

Rejserne gav H. C. Andersen en følelse af frihed. Han sugede indtryk til sig og skrev sine oplevelser ned. Nogle gange skrev han så meget at hans rejsekammerater ikke kunne forstå at han fik oplevet noget når han så sjældent kiggede op fra sine papirer. Men H. C. Andersen havde alle sine sanser åbne for nye ting nye landskaber nye personer. Og mens han bevægede sig igennem nye landskaber rejste hans fantasi længere og længere væk. Han brugte sine egne rejseoplevelser som inspiration og lod tit sine eventyrfigurer komme ud på rejser. Rejserne betød for dem som for H. C. Andersen selv udvikling spænding og oplevelser.

På en ensformig tur med postdiligencen over Lüneburger Hede rejser H. C. Andersens fantasi: "Snart kom hundrede og atter hundrede andre alfer ind ad det åbne vindue på vognen [...] De sprang mig lige over næsen og undså sig ikke ved at opføre en runddans midt på min pande".Tegnet af Lasse Middelbo inspireret af Skyggebilleder 1831.

HUJ hvor det går

På rejserne fik H. C. Andersen mange venner og bekendte som han senere skrev sammen med og besøgte. Posten var derfor en meget vigtig del af H. C. Andersens liv. For det var posten der sørgede for at den skrivelystne digter kunne høre nyt fra venner og selv fortælle dem om sine nyeste oplevelser og idéer. Men det var også posten der sørgede for at H. C. Andersen kom frem. For på en stor del af sine rejser lod digteren sig transportere med postvognen selvom han hurtigt kom til at foretrække de nymodens tog. Ofte var postdiligencen dog den hurtigste form for transport for postvognene kørte nemlig hele tiden for at bringe posten frem. Foruden de vigtige breve var der også plads til nogle passagerer - og her sad H. C. Andersen så tæt klemt sammen med sine medpassagerer. Alt imens de kørte sad han og skrev ned hvad han hørte og så - og måske kunne en medpassager senere hvis de altså læste eventyr genfinde sig selv i et eventyr skrevet af den berømte Hans Christian Andersen.

Skriv et brev til din yndlingseventyrfigurPost & Tele Museum har udviklet websiden "H. C. Andersen - på rejse med posten" som en del af Verdenspostforeningens årlige brevskrivningskonkurrence. Konkurrencens formål er at stimulere interessen for brevskrivningens kunst. For at hædre den store danske eventyrdigter er årets emne "skriv et brev til din yndlingseventyrfigur". For at deltage i konkurrencen skal man være under 15 år og sende sit brev inden den 14. januar 2005 til Post Danmark Kommunikation Tietgensgade 37 1566 København V: Mere information om konkurrencen findes på www.postdanmark.dkskrivetbrev.

Post & Tele Museums webside "H. C. Andersen - på rejse med posten" åbnede den 1. september 2004 og kan findes - på engelsk og dansk - på www.ptt-museum.dk.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder