Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Martin Rovang Jensen|Martin Rovang Jensen
1
/
11
/
2007

I år er det 100 år siden den danske posthistorie fik sit eget museum. Siden hen er museets navn blevet ændret flere gange fagområdet udvidet og tusindvis af post- og telehistoriske genstande indsamlet.

Et af de tidligste fotos fra museets første tid i Køb-magergade. Nogle af postkasserne på væggen kan ses i museets permanente udstilling.Årstal ukendt.

Den spæde begyndelse

Bag enhver imponerende samling står som oftest en utrættelig ildsjæl og for Post & Tele Museums vedkommende er det overpostmester Jens Wilck-en Mørch der fortjener et kip med postkasketten. Mørch indtrådte i postvæsenet i 1856 og var ansat dér i 56 år. Gennem hele karrieren foretog han ikke så lidt af et detektivarbejde - alskens gamle effek-ter og glemte genstande blev opsporet og støvet af for herefter at blive omhyggeligt indlemmet i en voksende privat samling af postale sjældenheder.

Mørch kunne have fortsat sin hobby i al ubemær-kethed hvis ikke han havde udstillet smagsprøver fra samlingen på en frimærkeudstilling i 1902. Pressens rosende omtale af bidraget gav ham blod på tanden og de næste par år arbejdede Mørch energisk på at få oprettet et egentligt post-museum for sine elskede effekter.

Portræt af museets grundlægger Jens Wilcken Mørch 1912.

Museet bliver en realitet

I 1907 bar Mørchs anstrengelser frugt da der blev sat penge af på finansloven til driften af det planlag-te museum. Mørch donerede herefter hele sin om-fattende samling af uniformer posthorn skilte tasker portrætter m.m. til projektet og Dansk Post-museum var en realitet. De første par år af museets levetid blev dog uden besøgende - de anviste loka-ler i Købmagergade Postgård var simpelthen så trange at der kun var plads til samlingen; ikke til besøgende. Offentligheden måtte derfor vente helt til d. 3. november 1913 med at bese klenodierne hvor museet bød velkommen i nye lokaler i Central-postbygningen i Tietgensgade.

Da Postvæsenet og Telegrafvæsenet blev slået sammen i 1927 var det oplagt at museet også skulle give gæsterne et indblik i den teletekniske historie. Til alt held havde en ingeniør ved Telegraf-væsenet Hans Haller gennem en årrække udvist en lige så stor samlermani som Mørch. Museet kunne derfor overtage en flot samling af teknisk ud-styr der blev registreret restaureret og sat i mon-trer. Kronen på værket blev museets navneskift i 1931 til det mere dækkende Dansk Post- og Tele-grafmuseum.

Unge gæster i museets lokaler på Vesterbrogade 1956.

Flere flytningerI 1956 flyttede museet til nye lokaler i sidefløjen til den tidligere kgl. sky-debanes bygning på Vesterbrogade 59 som Københavns Bymuseum overtog samme år. Den nye placering gav en eksplosiv tilstrømning af gæster der indtil da blot havde været på et par tusinde om året. Allere-de det første år i de nye lokaler trådte årets gæst nr. 25.000 ind over dørtærsklen og fik overrakt et kilo brugte danske frimærker samt en frimærkeplanche med museets særstempel for at markere begivenhe-den.

Som det går med ethvert entreprenant museum blev pladsen efterhån-den for trang på Vesterbrogade. Da chancen bød sig for at overtage større lokaler i Valkendorfsgade slog man til og fra 1986 kunne publi-kum fordybe sig i post- og telehistorien i de selv samme lokaler hvor H. H. Thieles trykkeri tidligere havde trykt landets frimærker. I 1998 flyttede museet til sit nuværende hjem - ringen var sluttet idet samlin-gen nu var tilbage i Købmagergade hvor det hele startede i 1907.

Denne gang var der dog god plads at boltre sig på og under det mere tidssvarende navn Post & Tele Museum gik museet med frisk mod ind i den aktuelle kommunikationsrevolution med alt hvad det nye årtusinde bød på af bl.a. internet mobiltelefoner og digital radioteknologi.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder