Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet

ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation

Om ENIGMA

ENIGMA er museet for post, tele og kommunikation og er vokset ud af det gamle Post & Telemuseum, der lå i Købmagergade. Museet bor i dag i det smukke gamle posthus på Øster Allé ved Trianglen på Østerbro.

ENIGMA byder på tre udstillingsområder og et stort børneområde, som vi glæder os til at byde vores gæster velkommen i.

Partnerskaber

ENIGMA drives af Post/Tele Museumsfond, stiftet i 1996 af TDC Group og PostNord med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. På ENIGMA opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt. TDC Group og PostNord støtter fortsat museets drift. Museet modtager ingen offentlig støtte fra hverken stat eller kommune. Museet har en bestyrelse på 8 personer med Lisbeth Knudsen som formand. Museets  direktør er Magnus Restofte.

Museet har modtaget fondsstøtte til de faste udstillinger fra A.P. Møller Fonden, Augustinusfonden, William Demant Fonden, Louis Petersens Legat og Knud Højgaards Fond.

Museumsbygningen ejes af ejendomsselskabet Jeudan, som også har bidraget til finansieringen af ombygningen og finansieringen af bygningen.

ENIGMA har i samarbejde med Københavns Kommune etableret et Makerspace – et digitalt sløjdlokale – som bruges af børn og unge fra københavnske skoler i skoletiden, og som er en del af udstillingerne som et tilbud til alle museets gæster.

ENIGMA driver et LæringsLab, hvor børn og unge fra hele landet kan lære om bl.a. teknologi, innovation, kommunikationshistorie og fake news.

ENIGMA har i samarbejde med Coop siden 2018 gennemført flere end 100 samtalemiddage i dagligvarebutikker i hele landet med udgangspunkt i ENIGMAs samtalemenu.

Som partner med 24syv har ENIGMA hver uge leveret en times radio; programmet Ekstremt Online, der handler om alt det, vi elsker og hader ved internettet – netop vores drøm om teknologien som vores tjener, og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Programmet kan også høres som podcast, dér hvor du normalt finder dem. Partnerskabet ophørte ved udgangen af marts 2024 efter 95 episoder af Ekstremt Online.

Vores navn

Ordet ENIGMA er græsk og betyder gåde. Gennem vores mange aktiviteter på museet er det præcis vores hensigt at bidrage til, at vi alle bliver bedre til at aflæse hverdagens kommunikationsgåder. Samtidig er vi jo så heldige, at vi i vores samling har en ENIGMA-maskine, som er den kodemaskine, som blev brugt under 2. verdenskrig – og helt nye undersøgelser har påvist, at vores maskine er den ældste der findes i verden.

Om