Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet

ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation

Om ENIGMA

ENIGMA er museet for post, tele og kommunikation og er vokset ud af det gamle Post & Telemuseum, der lå i Købmagergade. Museet bor i dag i det smukke gamle posthus på Øster Allé ved Trianglen på Østerbro.

ENIGMA byder på tre udstillingsområder og et stort børneområde, som vi glæder os til at byde vores gæster velkommen i.

Vision og museumsfelt

"Vi er alle borgere i en verden fuld af kommunikation. Vi er på døgnet rundt, og har med de digitale kanaler fået mulighed for selv at udkomme, når vi har lyst. Men de mange fine muligheder til trods, så er tonen ofte skarp og rå, og den offentlige debat er udfordret. Næsten dagligt bliver vi præsenteret for nyheder om lækkede cpr-numre eller private billeder, der ikke skulle have været delt. Vi er også borgere i en verden, hvor vi skal gå endnu mere kritisk til vores medier, og vi skal kunne gennemskue teknologier for at mestre dem. Alt det tager ENIGMA livtag med i vores kommende udstillinger, hvor vi har et særligt fokus på at være relevante for børn og unge

Vi har i vores udstillinger arbejdet med et skarpt fokus på at inddrage vores gæster. Vi inviterer til, at de deler deres egne erfaringer, og vi har i udstillingsarkitekturen lagt op til samtale- og debatarealer, hvor gæster møder museets eksperter og nogle af museets mange samarbejdspartnere, ikke mindst det foreningsliv, som ENIGMA allerede har samarbejdet med i nogle år. Børn kan fx lære at kode af foreningen After Nows frivillige, og får man lyst til at teste sine innovative evner, kan man gå i museets Makerspace, hvor der kan eksperimenteres med teknologiudvikling" - Jane Mylenberg, tidligere museumsdirektør.

Partnerskaber

ENIGMA drives af Post/Tele Museumsfond, stiftet i 1996 af TDC Group og PostNord med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. På ENIGMA opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt. TDC Group og PostNord støtter fortsat museets drift. Museet modtager ingen offentlig støtte fra hverken stat eller kommune. Museet har en bestyrelse på 9 personer, hvor adm. direktør for PostNord Peter Kjær Jensen er formand. Museets konstituerede direktør er Jesper van Dam Laugesen.

Museet har modtaget fondsstøtte til de kommende udstillinger fra A.P. Møller Fonden, Augustinusfonden, William Demant Fonden, Louis Petersens Legat og Knud Højgaards Fond.

Museumsbygningen ejes af ejendomsselskabet Jeudan, som også har bidraget til finansieringen af ombygningen og finansieringen af bygningen.

ENIGMA har i samarbejde med Københavns Kommune etableret et Makerspace – et digitalt sløjdlokale – som bruges af børn og unge fra københavnske skoler i skoletiden, men som bliver en del af de kommende udstillinger som et tilbud til alle museets gæster.

ENIGMA driver et LæringsLab, hvor børn og unge fra hele landet kan lære om bl.a. teknologi, innovation, kommunikationshistorie og fake news.

ENIGMA har i samarbejde med Coop siden 2018 gennemført flere end 100 samtalemiddage i dagligvarebutikker i hele landet med udgangspunkt i ENIGMAs samtalemenu.

ENIGMA er partner med 24syv og leverer hver uge en times radio; programmet Ekstremt Online, der handler om alt det, vi elsker og hader ved internettet – netop vores drøm om teknologien som vores tjener, og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Programmet kan også høres som podcast, dér hvor du normalt finder dem.

Vores navn

Ordet ENIGMA er græsk og betyder gåde. Gennem vores mange aktiviteter på museet er det præcis vores hensigt at bidrage til, at vi alle bliver bedre til at aflæse hverdagens kommunikationsgåder. Samtidig er vi jo så heldige, at vi i vores samling har en ENIGMA-maskine, som er den kodemaskine, som blev brugt under 2. verdenskrig – og helt nye undersøgelser har påvist, at vores maskine er den ældste der findes i verden.

Om