Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Eva Wistoft Andersen|Eva Wistoft Andersen
24
/
08
/
2011

Siden slutningen af 1700-tallet er der blevet sorteret og uddelt post fra Postgården i Købmagergade. Den 6. juni 2011 sluttede dette kapitel af den danske posthistorie da der for allersidste gang blev bragt post ud fra Den røde Gård.

Travlhed i postgården 2008. Foto: Rene Strandbygaard.

Et hus med røde jakker

Medarbejderne på Post & Tele Museum er vant til at arbejde i et levende hus fyldt med mennesker aktivitet historie og røde jakker. Museets egne gæster og posthusets kunder fylder op i den del af huset der vender mod Købmagergade mens post brevsortering postbiler postbokse postbude og postcykler har hersket i husets indre med omdrejningspunkt i Postgården i Løvstræde.

Nye forhold

Nu er aktivitetsniveauet i husets bagerste del blevet dæmpet væsentligt for den 6. juni 2011 blev der for sidste gang omdelt post herfra. Postens kunder har formentlig ikke bemærket ændringerne for der er stadig postkontor i Købmagergade og de røde postbude pynter fortsat i København K's gadebillede. Men nu udgår budene fra Københavns Postcenter på Vesterbro. Her er tilkørselsforholdene for postbilerne meget bedre og lokalerne er indrettet til moderne drift. Og selv om budene glædede sig til at indtage de nye og bedre lokaler var det vemodigt at sige farvel til Købmagergade. Mange af de 75 ansatte synes at det har været noget ganske særligt at arbejde midt i middelalderbyen med dens megen liv og atmosfære i en historisk bygning der været ramme for mange milepæle i dansk kommunikationshistorie.

Nuværende og tidligere medarbejdere sagde farvel til den gamle postgård ved en lille komsammen fredag den 27. maj 2011 hvor historien her i form af et kongeligt fodpostbud fra 1806 selvfølgelig også spillede en rolle. Foto: Casper Wandel Hansen 2011.

Historiske kulisser

I 1780 åbnede det dengang kongelige danske postvæsen for ekspedition af post i den smukke røde Marskalgård tegnet af den hollandske arkitekt Phillip de Lange i 1746. Her afleverede og afhentede Københavns borgere deres post. Når postrytterens signalhorn gjaldede gennem gaderne vidste alle at der om få timer kunne afhentes post på Købmagergade. Der kunne efter sigende opstå tumultagtige scener omkring afhentningen af post og derfor fandt postvæsenet senere hen på at tilbyde udbringning af post til privatadressen mod et gebyr. Det må have været en succes for i 1796 måtte man fordoble styrken af postdragere fra syv til fjorten. Postdragerne der tog sig af udenbysposten (dvs. fra verden uden for bymurene) fik i 1806 selskab af otte rødklædte fodpostbude der fra Købmagergade bragte posten ud i de københavnske gader. Herfra udgik i 1793 Danmarks første diligence til Helsingør og fra 1815 den helt unikke kuglepostvogn til Hamburg. Og oppe under taget trykte man Danmarks første frimærker i 1851.

Stille - lidt endnu

Efter at Post & Tele Museums medarbejdere i mange år er blevet mødt af stor aktivitet i postområdet - både når vi mødte om morgenen og når vi gik hjem om aftenen - var det lidt af en forandring der mødte os den første hverdag efter den sidste omdeling. Vi oplevede nu en mur af stilhed. Nu har vi vænnet os lidt mere til det men vi glæder os til at nye naboer indtager lokalerne og hjælper til med at få huset til at summe af liv igen.

Har du lyst til at gå på opdagelse i den gamle postgårds historie og høre historier fra medarbejdere så se webudstillingen "Et hus med forbindelser"

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder