Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Birgitte Agersnap|Birgitte Agersnap
1
/
11
/
2006

Der er spor af tid og mange hænders berøring i Torben Dooses værker. I Café Hovedtelegrafen vises hundredvis af den dansk-parisiske kunstners mail art-værker.

Havfruekultur. Dooses danske baggrund vækker ofte genklang i hans motiver som her hvor to forskellige - men lige så karakteristisk danske - havfruer indrammes af Dannebrog.

Forsinket situationsrapportEn flig af noget intenst grønt fanger straks blikket - og stjæler opmærksomheden fra dagens øvrige forsendelser. Der er kommet post fra Torben Doose! At være på hans mailingliste er en helt særlig oplevelse for øjet. Aldrig udgår et kort eller en konvolut fra ham uden at være påklædt som et kunstværk. Sådan har det altid været. Som barn sendte Torben Doose (f. 1966) farvestrålende konvolutter og collager til pennevenner overalt i verden fra den jyske hede. I dag sendes de til venner familie selv kongehuset og ikke mindst til netværket af mail art kunstnere fra Paris hvor han har boet og arbejdet som danser og billedkunstner siden 1987. Det postforsendte brev er nemlig helt centralt for Torben Dooses arbejde: Det håndgjorte brev og billede vidner om tid om at tage sig tid til kommunikation tid til eftertanke og fordybelse. En "forsinket situationsrapport" kalder han det selv.

To sider af samme sag. Ingen side er mere forside end den anden på Torben Dooses Mail Art-kort. På den ene side er maleriet på den anden bliver nye billeder til af frimærker stempler ord og farvede felter.

AttitudestudierTorben Doose arbejder i teknikkerne gouache tusch pastel og collage. I hans abstrakte billeder fornemmer man den legende nysgerrighed over for de figurer og rum der opstår i farverne. I hans figu-rative billeder er kvindeskikkelsen et gennemgåen-de motiv. Med en hårdt optegnet sort og kantet kon-tur fremstiller han forskellige typer på den moder-ne selvbevidste kvinde der aldeles ugenert pose-rer for beskueren. De spinkle og kantede skikkel-ser opstod i årene på den parisiske modeskole Studio Berçot. Her opdagede Doose at hans in-teresse ikke lå i at skabe moden men derimod i at fortolke den og den verden som den blev til i. I sin streg forstærker han catwalk´ens tynde modeller og de kantede bevægelser og nedtoner det feminine. Langt mere end at være kvindeportrætter virker billederne som studier i typer og attituder fra det moderne liv i byen.

RejsesporSiden 1999 har Torben Doose deltaget aktivt i net-værket af mail art-kunstnere som siden 1960´erne har brugt de internationale postsystemer til at ud-veksle idéer og kunst. Dooses værker går gennem mange hænder før det havner i modtagerens. Net-op denne rejse er en væsentlig del af værket for de mange hænder sætter spor. Det er på en gang en privat forsendelse og samtidig et offentligt kunst-værk der først for alvor bliver til når det sendes ud i verden og bliver brugt. En sådan uhøjtidelig opfat-telse af kunstværket er centralt for mail art hvor hensigten bl.a. er at komme udenom den etablere-de kommercielle kunstverden for at gøre kunsten tilgængelig og håndgribelig for alle.

Udstillingen Torben Doose - Mail Art kan ses i Café Hovedtelegrafen fra den 28. november 2006 til 4. marts 2007.

 

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder