Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Martin Rovang Jensen|Martin Rovang Jensen
10
/
02
/
2008

De fleste af os har nok sendt postkort til familie og venner under ferien for blot at opleve at de først nåede modtagerne dage eller måske uger efter hjemkomsten til Danmark. Det er dog det rene vand i forhold til et postkort en japaner fik stukket i hånden i oktober måned 2007. Det var nemlig afsendt i 1943.

Den ældre brevkasse i Studiehuset stam-mer fra Hjørring hvor den var indmuret i det lokale posthus fra 1900 til 1967.

Der dukker jævnligt historier op om postforsendelser der er lang tid undervejs men 64 år er alligevel ikke hver-dagskost. Da postkortet nåede modtageren i oktober 2007 ofrede medier over hele verden da også spalte-plads på den gribende historie bag.

Postkortet blev afsendt under 2. verdenskrig af den japan-ske soldat Nobuchika Yamashita mens han var udstatio-neret ved den sydøstasiatiske frontlinje under 2. verdens-krig. Kortet var stilet til Shizuo Nagano som Yamashita havde arbejdet sammen med inden krigen men der skulle komme til at gå lang tid før Nagano hørte nyt fra vennen. Selvom postkortet nåede Japan blev det nemlig af ukendte årsager aldrig leveret til Naganos adresse. Da de allierede styrker besatte Japan i 1945 fandt en ameri-kansk soldat postkortet og tog det med hjem til Arizona. Her lå det glemt i 25 år indtil soldaten døde hvorefter hans søn overtog kortet og bragte det med sig til Hawaii. På tropeøen mødte sønnen mange år senere en japansk udvekslingsstudent som han gav kortet da hun skulle tilbage til Japan.

Nu begyndte en større eftersøgning. Den unge japaner endte med at bruge to år på at finde Nagano som var både overrasket og bevæget da han som 80-årig endelig modtog kortet fra sin ven. Yama-shita var nemlig afgået ved døden pga. sygdom året efter han havde afsendt postkortet. Og hvordan lød hans hilsen så? Ja meget passende indledte Yamashita med at skrive: „Hr. Nagano det er længe siden ..."På museet kan vi skam også byde på en historie om forsinket post om end knap så opsigtsvækken-de. I sommeren 2007 flyttede museets bibliotek og dele af medarbejderstaben som bekendt ud af Studiehuset i Valkendorfsgade for at indtage nye lokaler i Købmagergade. I den overdækkede gård i Studiehuset var der indmuret en ældre brevkasse fra år 1900 og da den blev taget ud af muren under flytningen lå der højst overraskende to postkort indeni.

Et af de to postkort der blev fundet i brev-kassen - efter sløring af afsender og mod-tager.

Desværre har ingen tænkt på at tjekke postkassens ind-hold i ny og næ. Postkortene var til adresser i Frankrig og Tyskland begge dateret d. 4. august 1989 og formentligt afsendt af en turist der ikke var klar over at brevkassen var en udstillet museumsgenstand og ikke i funktion. Om postkortene nu er nået frem over 18 år for sent er indtil videre uvist.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder