Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Birgitte Agersnap
1
/
09
/
2003

Kærlighed på kort

I 1871 kom postkortet på markedet i Danmark. Det var håbløst uegnet til floromvundne kærlighedsbreve. Alligevel blev det i løbet af få årtier til kærlighedens foretrukne medie.

Kort og godt

Måske var det netop den åbne form der tiltalte de elskende. Det er nemlig ikke ordene der er det centrale i kærlighedspostkortene tværtimod. Budskabet blev som regel båret alene af postkortets billedmotiv. Det kunne ganske vist ses af alle men det kunne lades med indforståede betydninger og skabe intimitet imellem de elskende. Kritikken af postkortet for kun at kunne viderebringe den "nøgne meddelelse" blev ganske gjort til skamme af opfindsomme kærester. Og periodens mange daglige postombæringer gav ligefrem postkortet karakter af vore dages smser.

Intime blikke

Det blev udbredt blandt de forelskede at sende portrætter til hinanden. Ikke selvportrætter men det der kom nærmest. Pigen sendte gerne smukke portrætter af kvindelige varietéstjerner og skuespillere og manden sendte af mandlige til hende: Attraktive bærere af det uudtalte budskab. Den kommunikationsform der med postkortet voksede frem blandt forelskede blev et nyt kærlighedssprog. Et blikkets sprog snarere end et ordenes sprog. Dog ser man ofte en lille håndskreven hilsen på billederne. Det kunne være med til at understrege at skuespillerindens dragende blik ikke var et neutralt motivvalg. Ofte er det blot initialerne eller små koder der er nok til at antyde sammenhængen mellem billede og modtager.

Serievis af kærlighed

I begyndelsen af 1900-tallet blev det populært at sende postkortserier til hinanden. Det var typisk en serie på seks kort der i fotografier eller tegninger viser en række situationer der tilsammen fortæller en historie - og gerne med pikante og erotiske undertoner. Som regel handler historien om en dristig mands tilnærmelser til den dydige mø. Hun lader sig ikke let forføre i hvert fald ikke før på det sidste kort med et uskyldigt kysseri eller en kærlig men forsigtig omfavnelse. Kortenes motiver var velegnede til at udtrykke de følelser man ifølge tidens normer enten ikke turde eller ikke kunne udtrykke på anden vis. Desuden var serierne med til at understrege et ønske om at opbygge et inderligt kærlighedsforhold.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder