Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Birgitte Agersnap|Birgitte Agersnap
1
/
08
/
2006

Et dansk krigsbytte fra 1713 giver os på smukkeste vis indblik i renæssancehavens plantevækster.

En løgvækst som denne Scilla peruviana L. blev købt af generalpostdirektør Paul Klingenberg den 4. august 1660 til hans have i Hanerau hvor den blev plantet i en krukke midt i bed nr. 28. Illustration fra Gottorfer Codex.

Gottorpernes endeligtI 1713 erhvervede Danmark sig et særligt smukt og unikt krigsbytte. Det skete under den Store Nordi-ske Krig da det anstrengte forhold mellem hertug-dømmet Slesvig-Holsten-Gottorp Gottorperne og Danmark kulminerede og danskerne beslaglagde de gottorpske dele i og siden inkorporerede de slesvigske i 1721. Blandt danskernes krigsbytter var biblioteket fra Gottorp Slot som rummede Got-torfer Codex; et fire album stort værk med 101 plancher og i alt 377 afbildninger af et stort udvalg af plantevæksterne i Gottorp Slotshave.

En blomstermalerDet kom på mode i Europa at lade sin have afbilde af dygtige blomstermalere som "portrætterede" hver enkelt plante. I 1649-59 hyrede hertug Frederik III (1597-1659) den veletablerede blomstermaler Hans Simon Holtzbecher (o.161020-1671) til at portrættere den vældige slotshave til Gottorp Slot på denne måde. Ud over at være en fryd for øjet giver malerierne os indblik i hvordan renæssancehaven var prydet af alverdens sorter og variationer. Lige-som i haverne vises her brugs- og prydplanter på lige fod blandt hinanden; asparges brændenælde salvie tulipaner og figen.

Udstillingens billeder er gengivelser af planter der også fandtes i Paul Klingenbergs haver. Codex´et og ikke mindst slotshaven var kendte i tiden og Klingenberg har formodentlig selv stiftet bekendtskab med Holtzbecher idet deres kredse krydsedes i det dengang lille Hamborg. Blomstermaleren logere-de nemlig hele sit kunstnerisk aktive liv hos byens svenske postmester.

Udvalgte plancher fra Gottorfer Codex er ophængt i Cafe Hovedtelegrafen i perioden 11. august - 22. oktober 2006.

 

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder