Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Birgitte Agersnap & Sune Christian Pedersen
1
/
01
/
2004

De fleste mennesker kan opbevare deres kærlighedsbreve i en skuffe. Ganske få har brug for sække og containere. Rigtige „stjerner" modtager titusindvis af kærlighedsbreve om året. Fanbreve.

Et nærbillede af et par af Jons fanbreve.Foto: Jan Friis

„Return to sender"

Da Elvis Presley tjente i den amerikanske hær og var udstationeret i Tyskland måtte hærens postsystem sortere lige så meget post for denne ene soldat som for 2-3 bataljoner. „Dagligt måtte postfolkene håndtere to til fem postsække til Elvis alene" beretter hans sergent Ira Jones.

Mens han tjente i hæren ansatte Elvis folk til at sortere og besvare de enorme mængder post han modtog. Hjemme i Graceland modtog han omtrent 5.000 breve om ugen og i hans studie RCA strømmede fanbrevene også ind. Alt i alt over 30.000 breve om måneden år efter år.

Også vore dages stjerner inden for film- pop- og sportsverdenen modtager fanbreve i stor stil. Mange unge stjerner bliver bevidst "designet" til at vække stormfulde forelskelser i navnlig det unge publikum. For stjernerne og deres selskaber er det en lukrativ forretning når der skal sælges plakater postkort og anden merchandise. For deres unge fans giver det spændende muligheder for at eksperimentere med de store følelser og formulere de svære ord i trygge og uforpligtende rammer.

Fanbreve i „Din for evigt"

I temaudstillingen „Din for evigt" kan man - med venlig tilladelse fra brevskriverne - se og læse et udpluk af fanbreve til den mandlige danske popstjerne Jon. De unge fans er typisk mellem 11 og 17 år. Brevene viser en imponerende kreativitet. Hvert eneste brev har taget timer at skrive. De er sirligt dekorerede forsynede med klistermærker og indeholder små gaver til stjernen: bamser smykker hjerter - sågar et par trusser har fundet vej til stjernens bord. „Det var mig der gav dig en flaske Fishermans i julegave" afslører en pige.

Alle breve er rene kærlighedserklæringer til stjernen. Her er forelskede digte og mere eller mindre skjulte invitationer til at mødes. En pige inviterer til sin konfirmation og forsikrer der er overnatningsmulighed i huset. „Du har tændt mit bankende pigehjerte" skriver en anden: I brevene gives der udtryk for stormende forelskelser. „Før vidste jeg ikke hvad kærlighed var" skriver en. Flere af brevskriverne gør meget ud af at beskrive situationen til koncerten i håb om at han vil kunne huske dem. Som den pige der begejstret fortæller: „Jeg kunne næsten ikke trække vejret da jeg så dig". Er følelserne gengældte skriver Jon mon en SMS? Man har lov at håbe: „Du er vel ikke forelsket i mig vel?" - og at drømme: „Hvis vi var 17 ville vi gøre alt for at komme sammen med dig" som de solidariske veninder bedyrer.

Romantik og længsel

Kærlighedsbrevet til idolet er en forlængelse af en århundredgammel vestlig tradition. Fra højmiddelalderen blev den høviske kærlighed skabt som en forløber for den romantiske. Her er netop den elskedes fjernhed det der ansporer de store følelser. Kærligheden er en sublimering af begæret mod den uopnåelige. Middelalderens troubadourer digtede og sang for de uopnåelige borgfruer og 1800-tallets romantikere sværmede i skrift og digte for hinanden - ofte var det langt sværere at opretholde følelsen når man mødtes „IRL" („In Real Life") som netdaterne kalder det. Kærligheden trivedes bedst i fantasien.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder