Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Anne Marie Rechendorff|Anne Marie Rechendorff
27
/
08
/
2013

Gå på opdagelse i Danmarks nationale frimærkesamling og lad dig forføre af de små papirlappers enestående evne til at fortælle historier. Frimærkets mange facetter bliver udfoldet i fuldt flor i en ny bog der én gang for alle demonstrerer at frimærket kan bruges til langt mere end blot frankering.

Der er ingen tvivl om at Danmarks nationale frimærkeskat handler om frimærker. Bogens titel kombineret med collagen af frimærker på omslaget lægger ikke skjul på indholdet. Et hurtigt kig i bogen efterlader heller ingen tvivl. Her myldrer det med frimærker i alverdens afskygninger: Danske frimærker og udenlandske frimærker dagligseriemærker og særfrimærker soldatermærker og bypostmærker provisoriske frimærker genforeningsfrimærker og julemærker.

Vil du se min frimærkesamling? Albumblad fra en frimærkesamling fra 1890'erne som Axel Green-Andersen på Falster selv tegnede og tekstede.

Alle tiders frimærker

Danmarks nationale frimærkeskat er en systematisk gennemgang af nationens frimærkesamling suppleret med gode historier og smukke illustrationer.

Nationens frimærkesamling ejes af Post Danmark AS men opbevares på Post & Tele Museum fordi postvæsenet for godt 100 år siden overdrog ansvaret for de nationale samlinger til Dansk Postmuseum som museet hed ved sin åbning for publikum i 1913. Samlingen vokser konstant og beholdningen har for længst rundet de 500.000 eksemplarer og mere end 90 % af samtlige frimærker udgivet på verdensplan siden det første frimærke så dagens lys i 1840. Den store verdenssamling suppleres løbende med talrige filatelistiske specialsamlinger.

Danmarks nationale frimærkeskat er skrevet af overinspektør ved Post & Tele Museum Erik Jensen som har haft ansvaret for nationens frimærkesamling siden 1979. Med stor fortællelyst øser han af sin viden og indvier læseren i frimærkernes mangfoldige univers. Det er ikke uden grund at et dansk dagblad har fundet anledning til at udnævne ham til "post-orakel".

Gennem årene er samlingerne blevet tilgængeliggjort på forskellig vis. Dels via udstillinger publikationer og mulighed for studiebesøg i museets arkiv og dels via lancering af hjemmesiden Danmarks Frimærkedatabase med oplysninger om og billeder af samtlige danske frimærker. Danmarks nationale frimærkeskat er nyeste skud på stammen. Bogen kan betragtes som grundbogen over nationens frimærkesamlinger og som en inspirerende indfaldsvinkel til hele frimærkehistorien.

Ubenyttet udkast til julemærket fra 1965. Læs historien om det kuriøse motiv i bogens kapitel 4.

Over 1200 fortællinger om Danmark

Der er i skrivende stund udgivet over 1200 forskellige danske frimærkemotiver. Mere end 400 danske kunstnere står bag både kendte og mere ukendte. Motiverne på de små mærker er mange og forskellige. Meget er der sket siden Danmark fik sit første frimærke i 1851. Fælles for samtlige er dog at de alle repræsenterer landet og hver på sin vis bidrager til fortællingen om Danmark.

Danmarks nationale frimærkeskat præsenterer et udvalg af Danmarks mange frimærker og deres fascinerende historier. I bogen fortælles historien om den omvendte oval som er et af dansk filatelis allerstørste klenodier om dengang et utakket ark 15-øres frimærker slap igennem alle kontroller og blev solgt på postekspeditionen i Søllested og om stolebensstemplet der blev fabrikeret af en lokal snedker i Thorshavn til fremstilling af midlertidige frimærker på Færøerne. Her berettes om dengang det danske postvæsen selv overtog trykningen af frimærker og industrialiserede hele produktionen og om omdannelsen af en museumsudstilling til et mangfoldigt frimærkeland for børn - blandt mange andre historier.

En hurtigt vedtaget portoforhøjelse på Grønland fra den 2. januar 1996 bevirkede at Grønlands postvæsen ikke kunne nå at fremstille nye frimærker til brug i begyndelsen af det nye år. Problemet blev løst ved at lade restbeholdninger af 25-øres og 1-krones frimærker med dronning Margrethe II's portræt overtrykke med de nye værdier som var henholdsvis 425 og 450 kroner. Ved et uheld blev et antal ark vendt forkert ved overtrykningen af 425 kr. så den nye værdi optræder omvendt. Et af disse ark er bevaret i museet.

Køb et signeret eksemplar

Danmarks nationale frimærkeskat er udgivet af Post & Tele Museum med støtte fra Post Danmark AS. Bogen udkommer den 2. september 2013 og kan købes i Post & Tele Museums butik eller på museets web shop for 285 kr. På udgivelsesdagen er der mulighed for at få signeret bogen af forfatteren mellem kl. 10-12 og kl. 16-18.

Erik Jensen: Danmarks nationale frimærkeskatA4 200 s. ill.Post & Tele Museum 2013Pris kr. 285-

Bogen kan købes fra museets webbutik.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder