Skriv hjem soldat!
For 80 år siden sluttede 1. verdenskrig (1914-18). Danmark hørte ikke til de krigsførende nationer men for filatelister udgør de danske soldaterbreve og soldaterfrimærker fra krigsårene en specialitet.
Danmark hævdede sin neutralitet under hele krigen. For at vise evne og vilje til at forsvare sig indkaldte den danske regering ved krigens udbrud i 1914 ikke mindre end 50.000 soldater Sikringsstyrken. Den befæstede vores forsvarsværker og overvågede farvandet. Størstedelen af styrken blev stationeret omkring København.
Sikringsstyrken var indkaldt i hele krigsperioden. Først den 31. marts 1919 hjemsendtes de sidste soldater.
I næsten fem år var tusinder af danske Jenser altså i trøjen og langt fra hjemmet uden at løsne et skud. Så der har været tid til at skrive hjem. Det blev til mange breve og brevkort - overkommandoen sørgede nemlig for at "hjemmefronten" ikke blev glemt.
Fra 5. september 1914 fik korporaler og menige i sikrings-styrelsen hver uge udleveret et 10 øres korrespondancekort og et 5 øres brevkort. Portoen var påtrykt kortene og dermed betalt. Til brug for disse soldaterbreve brugte man almindelige korrespondancekort og brevkort der fik tilføjet påtrykket "SOLDATER" over ordene "KORRESPONDANCEKORT" og "BREVKORT". På kortenes portotryk tilføjede man bogstaverne "S" og "B" for soldaterbrev. Denne ordning varede frem til august 1917 hvor man gik over til at udlevere soldaterfrimærker i stedet for de to korttyper. Soldaterfrimærkerne var de kurserende dagligmærker med Christian Xs portræt påtrykt bogstaverne "S" og "F" for soldaterfrimærke. Værdien af de to frimærker soldaterne fik udleveret var henholdsvis 5 øre svarende til lokalportoen for breve og landsportoen for brevkort og 10 øre der svarede til landsportoen for breve. Ordningen med soldaterfrimærker ophørte da den sidste del af sikringsstyrken hjemsendtes i marts 1919.
Restoplaget fik imidlertid et efterliv der let kan skabe forvirring: Da postvæsenet i 1921 gik over til at markere strafporto på underfrankerede breve med specielle porto-mærker benyttede man i starten almindelige frimærker med ordet "Porto" påtrykt. Et lille restoplag soldaterfrimærker blev også brugt i denne sammenhæng men den ellers så grundige postetat fik ikke overstreget bogstaverne "S" og "F". Resultatet blev at man kan læse påtrykket på disse mærker som strafporto for soldaterbreve hvilket er forkert. Mærkerne er portomærker til almindelig brug af postvæsenet taget i brug to år efter at soldaterfrimærkerne forsvandt.