1.9.2004

Torsdag den 7. oktober 2004 slår Post & Tele Museum dørene op til udstillingen I Love You [rev.eng]. Udstillingen handler om computervirus og sikkerhed men den kaster også lys over en underskov af aktiviteter hvor hacker-etikken er til debat og hvor æstetikken dominerer. 

LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs

Udstillingens titel er identisk med navnet på den skadelige computervirus - eller rettere sagt "orm" - som tidligt i maj 2000 sneg sig ind i computere verden over under dække af Amors vinger. ILOVE-YOU var den pirrende besked i emnefeltet og den vedhæftede fil bar navnet "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

Brugere verden over faldt for fristelsen til at læse de kærlige budskaber. Med et dobbeltklik på det vedhæftede kærlighedsbrev aktiverede de ormen og tog del i en rekordhurtig spredning af det skadelige indhold og mange servere blev samtidig ofre for et nedbrud i et hidtil uset omfang. I Danmark gik det bl.a. ud over Folketinget TV2 Tele Danmark (TDC AS) og Energiministeriet hvor it-systemerne bukkede under for presset.

I udstilingen blver der mulighed for at aktivere og derefter opleve hvordan vira får computere til at bryde sammen og et interaktivt 3D-spil giver i realtid fornemmelsen af de usynlige processer der finder sted når en computervirus bryder ud og spreder sig globalt. 

Skærmbillede fra den foreløbige version af 3D-spillet som i realtid illustrerer hvordan en computervirus spreder sig globalt. 

Den digitale hverdag

I love you-virusen gjorde skade i et omfang der er vurderet til at have kostet næsten ni milliarder dollars globalt. Men ormen sneg sig også ind i bevidstheden hos brugere verden over og denne effekt var gavnlig. Den voldsomme opmærksomhed som I love you blev tildelt af medierne fik en opdragende effekt og forandrede den måde vi agerer på i en kompliceret digital hverdag.

I dag hører det til de fleste computerbrugeres grundviden at man ikke åbner vedhæftede filer fra ukendte afsendere og begreber som firewall og antivirus-software er nødvendige at kende hvis man ønsker en nogenlunde sikker færden på internettet. Der er i dag kendskab til mere end 90.000 forskellige computervira og deres udviklingshistorie fremgår af en spektakulær kronologisk oversigt i den nye særudstilling.

Hackere og crackere

De der står bag det skadelige indhold der florerer på internettet er kendt fra mediernes overskrifter som hackere og i udstillingen bliver der mulighed for i dokumentarfilm og interviews at stifte bekendtskab med mange af de miljøer de kommer fra.

I disse miljøer eller subkulturer har ordet hacker mere end én betydning og der er mange forskellige opfattelser af hvad der er egentlig skadelig virksomhed. I ordets oprindelige betydning er hackere nemlig ganske harmløse og kan nærmest betegnes "entusiastiske nørder" der eksperimenterer med computere for at teste hvor langt de kan nå med programmeringen til forskellige formål. 

I love you-virusen er ankommet i mailboksen. De som lod sig friste til at dobbeltklikke på den vedhæftede fil videresendte virusen til alle i deres adressekartotek og fik slettet filer på deres lokale harddisk. 

Kunst og koder

Computervira og de kildekoder som de bliver skrevet i har inspireret til arbejde med virus og koder som kunst og æstetik. Udstillingen præsenterer en lang række værker hvor kildekoderne er skrevet som poesi eller ligger til grund for fx kunstneriske resultater på skærmen. Nogle har deltaget i og vundet internationale konkurrencer.

digitalkraft.org

Udstillingen er udviklet af kulturorganisationen
digitalcraft.org hvis virke har til formål at forske i og dokumentere de hurtige forandringer i hverdagens digitale kultur.

Se mere på
www.digitalcraft.orgiloveyou.

Udstillingen er støttet økonomisk af Symantec.

I love you har tidligere været vist på Museum für Angewandte Kunst i Frankfurt og på transmediale.03 i Berlin.

I love you [rev.eng] kan opleves på Post & Tele Museum til og med den 14. november 2004. 

No items found.

Læs videre

No items found.