Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Dorte Fogh
1
/
12
/
1998

Telefonboksen flytter på museum

Telefonboksens æra er ved at være forbi. Den udstrakte brug af mobiltelefoner betyder at indtjeningen mange steder er for dårlig til at opsætning og vedligeholdelse kan svare sig. Et velkendt stykke gadeinventar forsvinder i hastigt tempo til ophug og museum.

De få eksisterende af Københavns første telefonkiosker fra 1896 hæger vi nu om. De fredes og restaureres og fyldes med nye funktioner. De imponerende bygninger blev tegnet af Fritz Koch (1857-1905) der var arkitekt for KTAS. Han udsmykkede dem i tidens stil med forkærlighed for mange smukke og morsomme detaljer.

I 1930erne var tiden moden til en ny model og til opsætning af flere bokse. Publikum ønskede at have adgang til en telefon hele døgnet. Arkitekt Jens Ingwersen (1871-1956) der havde samarbejdet med Fritz Koch til hans død tegnede som KTASs arkitekt en afløser i tidens enkle stil. Telefonskabet som man dengang kaldte det skulle anvendes både i København og omegnskommunerne. Stadsarkitekten stillede krav om en bestemt højde og at der blev anvendt samme type ruder som i byens nye aviskiosker. Endelig i 1935 fik KTAS lov til at opstille 350 telefonbokse i København.

Den lille klassiske bygning med saddeltag og tydelig skiltning blev populær. De matterede ruder sikrede brugeren lidt privatliv og de praktiske stålhylder med telefon og møntboks gav plads til telefonbøger og håndtaske.

I 1977 blev Ingwersens telefonboks mål for en bombemand. Så tog man dørene af og gik i gang med at udvikle en ny model. Resultatet blev det elskede og hadede "Spørgsmålstegn".

I Jylland fremstillede Kristian Kirks Telefonfabrikker i Horsens allerede i begyndelsen af 1960erne en moderne version af Jens Ingwersens telefonboks. Den forenklede udgave havde to store ruder af klart glas på hver af de fire sider. Den genfinder vi i Roelof de Roos maleri "Telefonboks. Juniaften 1996". Motivet er hentet i Durup nord for Skive og det gør indtryk på os fordi alt er så stille og øde. Billedet synes at sige at på trods af muligheden for at komme i kontakt med andre lever det moderne menneske i selvvalgt ensomhed og isolation. Kunstnerens dystre budskab modsiges nu noget af nationens heftige brug af mobiltelefoner...

På Post & Tele Museum kan man nu gense fire telefonbokse fra Ingwersens fine klassiker til Tele Danmarks nyeste model.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder