Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Anne Marie Rechendorff|Anne Marie Rechendorff
13
/
10
/
2010

Kunstfærdigt håndtegnede frimærkesamlinger originale skitser til julemærker der aldrig er blevet trykt samt farvestrålende frimærkeskitser tegnet af landets anerkendte kunstmalere. Alt dette og meget mere kan du opleve i det nye frimærkehjørne på Post & Tele Museum fra 15. oktober 2010.

Håndtegnet planche fra dansk frimærkesamling 1890'erne.

Da frimærket ikke havde takker

Historien om Danmarks første frimærke er uundgåelig i en udstilling om frimærker. Danmark indførte frimærket den 1. april 1851 men i starten var brugen af frimærket frivillig. I 1871 blev frimærket obligatorisk. Danmarks første frimærke kostede fire rigsbankskilling. Frimærket er mindre end dem vi bruger i dag og skulle klippes ud med en saks. Se det mere end 150 år gamle utakkede frimærke i udstillingen.Vil du se min frimærkesamling?Frimærkesamleriet opstod hurtigt efter udgivelsen af verdens første frimærke det engelske One Penny Black fra 1840. Den ældste eksisterende sammenslutning af filatelister er da også engelsk og blev stiftet i 1869. Danmarks første frimærkeklub er Kjøbenhavns Philatelist Klub der blev stiftet i 1887 af 25 samlere.

I udstillingen præsenteres nogle af landets ældste frimærkesamlinger fra 1890erne. Flere plancher er håndtegnede og rigt dekorerede og kan inspirere selv en moderne frimærkesamler.

Skitse til julemærket der udkom i 1910. Antagelig udført af Alfred Jacobsen der også trykte julemærkerne. Efter flere år med royale motiver kom der børneportrætter på julemærkerne. Børnenes blikke var en virksom appel om støtte til den gode sag. Det yndige barn er i øvrigt en dreng der hed Edward Møller

Glædelig jul

Julen varer ikke kun til påske på Post & Tele Museum. Her er det nemlig hele året muligt at få fortalt historien om julemærket. Julemærket er en dansk opfindelse som så dagens lys i 1904. Siden har det bredt sig til mange andre lande. Det blev opfundet af Einar Holbøll da han arbejdede som postekspedient på Købmagergade postkontor i København. Ideen var at forsyne juleposten med et ekstra mærke og lade overskuddet fra salget gå til støtte for syge børn. Julemærkefonden byggede et sanatorium og flere "julemærkehjem". Mange julemærker er udkommet siden 1904 men der er også mange som aldrig har set dagens lys. Flere skitser er fundet frem fra museets gemmer og kan nu ses sammen med de julemærker der blev udgivet.

Udkast til frimærke af Harald Slott-Møller.

Hverdagens kunst

Det samme er tilfældet for en stor mængde frimærkeskitser. I museets nye udstilling er udstillet skitser af kunstmalerne Harald Slott-Møller og Svend Hammershøi. Motiverne er gennemarbejdede som små kunstværker der skulle følge brevet som en poetisk tilføjelse.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder