Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Liv Skovholm|Liv Skovholm
26
/
06
/
2009

1. juli 2009 præsenterer Museumsbutikken et smukt stykke teknologi fra bedstemors tid i glas og messing i sit sortiment. Produktet er ikke nyt men meget originalt: Et centralur. I sin tid var det forbeholdt telefonistinderne - nu kan det blive et eksklusivt æggeur i dit køkken

Telefonistinder ved et omstillings-bord i Viborg.

Uret er fremstillet til omstillingsbordene hos de danske tele-fonselskaber i perioden 1945-1978 og blev brugt til at holde øje med hvor lang tid abonnenten talte ved udenbys samtaler´.

Når telefonisten satte en samtale igennem satte hun også uret i gang. Efter 3 minutter klemtede uret og telefonisten gik ind på linjen og sagde "3 minutter. Ønsker De at fortsætte?". Så kunne abonnenten vælge at afslutte sin samtale eller bede om en fortsættelse à 3 minutter.

Sådan bruges uretDen lille arm til højre for uret trækkes op og uret starter. Efter 3 minutter klemter uret. Hvis uret skal stoppes føres armen ned og den anvendte tid kan aflæses. Skal uret herefter fortsætte trækkes armen op igen og der tælles videre på den anvendte tid. Når uret skal tilbage til start trækkes armen ned til viseren er på plads. Uret er oplagt som æggeur af den enestående slags: Blødkogt 3 minutter hårdkogt 6 minutter.

Centraluret som det så ud på omstillingsbordet.

DetaljerUret er af mærket Junghans og fås i to udgaver:Centralur op til 6 minutter diameter på 93 mm. Uret har flad bagside og kan monteres på en væg.Centralur op til 3 minutter diameter på 58 mmUret leveres så vidt muligt i original emballage og koster kr. 250-.

Urets vej til butikkenTDC AS har foræret Post & Tele Museum et lager af fabriksnye cen-tralure som oprindelig har været en del af reservedelslageret til de manuelle telefoncentraler. Efter at museet har udtaget det ønskede antal til sine samlinger sælges restlageret nu i Museumsbutikken.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder