Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Erik Jensen
1
/
09
/
2003

Til gavn for børn

Verdens første julemærke blev udgivet i Danmark i december 1904 og dermed udsender Julemærkefonden i år julemærke nr. 100. Museet markerer jubilæet med en særudstilling.

En idé realiseres

Julemærket blev til efter idé af postekspedient Einar Holbøll (1865-1927) som midt i travlheden med sortering af post i julen 1903 forestillede sig julehilsenerne forsynet med en frivillig "ekstra porto" der passende kunne gå til støtte for syge og svage børn. Hans tanker vandt gehør i samtiden og julemærket blev en realitet allerede året efter. Posten indvilgede i at lade sit personale forestå salget af julemærket ved siden af postforretningerne og Holbøll endte sin karriere som højt dekoreret postmester i Charlottenlund. Hans idé er siden blevet efterlignet i mange andre lande verden over samt af en hel del danske landsdækkende eller lokale og mere eller mindre velgørende institutioner.

Udvikling

Til at begynde med blev de indsamlede beløb anvendt til at bygge Julemærkesanatoriet i Kolding for tuberkuløse børn. Det blev åbnet i 1911 men allerede samme år overdraget til Nationalforeningen til tuberkulosens bekæmpelse. I 1912 oprettede Julemærkekomiteen to og senere op til otte julemærkehjem rundt om i landet hvor svagelige børn og senere også børn med fx astma kunne få "sol og sul på kroppen" under et rekonvalescensophold.

Efter 2. Verdenskrig fandt børn med lettere psykiske problemer efterhånden også et fristed på julemærkehjemmene og i det seneste årti har et stigende antal børn med mobnings- og overvægtsproblemer nydt godt af julemærkehjemmenes tilbud om et pusterum fra hverdagen. Ansøgning om et ophold kan kun foretages gennem en læge.

Julemærkefonden driver i dag fire julemærkehjem i hhv. Hobro Kollund Skælskør og Ølsted.

Julemærket 2003

Indtil i dag er der solgt over 3 mia. julemærker. Oprindeligt kostede julemærket 2 øre men fra og med i år koster det 1 krone hvis man køber 50 stk. De senere års fald i mængden af kunder på posthusene samt i antallet af skrevne hilsener er desværre gået hårdt ud over salget af julemærker og Julemærkefonden har derfor nu introduceret "det elektroniske julemærke" til både e-mails og e-julekort. Det kan købes hos Julemærkekontoret Brolæggerstræde 14 1211 København K eller via internettet på adressen www.julemaerket.dk.

Hvem der er kunstneren bag julemærket er altid en velbevaret hemmelighed indtil dagen før salget starter. I år afsløres navnet på et pressemøde den 3. november. Dagen efter markerer Julemærkefonden specielt julemærke nr. 100 med udgivelsen af en bog "Julemærket - til gavn for børn". Den er skrevet af historiker og seniorforsker Kenn Tarbensen som beretter julemærkets historie i bredeste forstand og sætter julemærkehjemmenes skiftende børnesociale arbejde i sammenhæng med udviklingen i det danske samfund.

Udstillingen

Museets udstilling omfatter et udvalg af de bedste skitser og tegninger til julemærker bl.a. har vi fra Julemærkekontoret lånt forarbejderne til julemærket 1970 som blev tegnet af daværende kronprinsesse Margrethe. Herudover vil vi sætte fokus på historien om nogle få af de flere end 65.000 børn der i de forløbne 99 år blevet hjulpet videre i livet gennem et kortere eller længere ophold på et af julemærkehjemmene. Denne del af udstillingen kan ses i museets foyer.

Den anden del af udstillingen udgøres af nogle i dag meget sjældne julemærkeplakater fra de tidligste år. Disse plakater ophænges i Café Hovedtelegrafen på 5. sal. Den samlede udstilling varer fra onsdag den 5. november 2003 til og med søndag den 4. januar 2004.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen