Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Rikke Baggesen
14
/
03
/
2019

Ryd op i dit digitale rod

Sidst i januar trak det overskrifter på tværs af medierne, da regeringens stresspanel som sin første anbefaling foreslog en nedlæggelse af den digitale kommunikationsplatform Forældreintra. Forslaget blev begrundet med en tiltagende ’meddelelsesforurening’, som ifølge panelet var kilde til stress blandt både forældre, elever og lærere. Men selvom mange forældre nok kan genkende frustrationen, påpegede kritikere fra mange sider hurtigt, at samfundets stressproblemer ikke kan løses ved at lukke Forældreintra og genindføre den analoge kontaktbog.

Debatten om Forældreintra er bare et af mange eksempler på, hvordan digitaliseringen, som –særligt gennem de sidste to årtier, siden internettet blev udbredt Danmark – har forandret vores hverdag radikalt, i stigende grad også kan opleves som en belastning. ’Meddelelsesforurening’ får indbakken til at flyde over, nyhedsstrømmen opleves som ’information overload’, og på de sociale medier får stadige notifikationer og ’Fear Of Missing Out’ os til at checke ind mange gange dagligt. Som modsvar til den digitale støj guider selvhjælpslitteraturen os nu til at slukke mobilen, og hvis ikke det er nok, kan man tage på ’digital detox’ retreat for at genfinde balancen med yoga og mindfulness.

Men selvom det kan være både rart og sundt at trække stikket ind i mellem, vil de færreste af os nok undvære den digitale kommunikation i hverdagen. Det er jo smart, at læreren kan skrive en besked til hele klassen, at vi nemt kan klare årsopgørelsen online eller google os til den information, vi savner, og at vi kan følge med i nyheder, sociale begivenheder og kulturtilbud via netmedier, online-feeds og nyhedsbreve. I stedet for at forsøge at skrue tiden tilbage, handler det derfor om at finde en bedre balance i det digitale liv, og få styr på det, der stresser.

KonMari i din indbakkeLængslen efter overblik og enkelhed gælder ikke kun det digitale. ’Simple living’ bølgen har rullet i mere end et årti, og mange kender nok trangen til at rydde ud for at skabe mere plads til det vigtige. Alligevel kom det som en overraskelse, at et program om oprydning kunne blive så populært som den nye Netflix-serie ’Tidying up with Marie Kondo’. Her viser den japanske oprydningsekspert Marie Kondo hvordan man gør oprydningen overskuelig ved at gå systematisk til værks, og ved at fokusere på det, der vækker glæde.

Også på ENIGMA er vi blevet inspireret af serien. Med afsæt i museets fokus på internettet og det digitale hverdagsliv, vil vi nemlig lancere et nyt bud på digital borgerservice til alle os, som er som er storbrugere af digitale medier, men stadig kæmper lidt med at få styr på passwords, privatlivsindstillinger og overfyldte indbakker. Under overskriften ’Refresh’ inviterer vi derfor i de kommende måneder indenfor til et skud digital dannelse serveret med loungemusik og sunde drinks. Men ligesom i Netflix-serien handler det om at få konkrete værktøjer til at komme i gang med de netsikre vaner eller den digitale oprydning.

Derfor har vi allieret os med Delfina Fornari, som er certificeret KonMari(TM) konsulent, og som vil hjælpe os med at oversætte KonMari-metoden til det digitale liv.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QrB8kdx43TY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3i_j1EPkTCh37hFeferHekqSzV36HDzrmQuaFQwrR1BOmwHFuVI6iMntM[/embed]

”Den digitale verden, som er en fantastisk mulighed for kommunikation og indhentning af information, kan ligesom vores fysiske verden blive en kilde til rod og alt det, det indebærer,” forklarer Delfina. ”De fleste af os kender det nok: ting begynder at hobe sig op, vi mister overblikket, og så er der kort vej til frustration, dårlig samvittighed og stress. Når oprydning nu er kommet i fokus, handler det nok om at vi erkender, at det er et udbredt og fælles problem – og at man er blevet mere bevidst om at man kan gøre noget aktivt for at løse det. Derfor glæder jeg mig til at forklare hvordan KonMari-metoden kan bruges også når vi skal rydde op på computeren, så indbakken går fra irritation og magtesløshed til overskuelighed og glæde.”

Netop indbakken er i fokus, når vi blænder op første arrangement i rækken, med besøg af Delfina Fornari torsdag d. 21. marts. Tag laptoppen og en ven under armen, brug en aften på at refreshe dit digitale liv. Billetter til arrangementet kan købes på billetto.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder