Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Jan Hybertz Gøricke
1
/
01
/
2003

Over al forventning

Nordisk Mobil Telefon - NMT - blev indviet nytårsdag 1982. Som forventet strømmede kunderne til men det skete i en udstrækning der overgik alle prognoser.

Ingen begrænsninger

P&T udråbte NMT til at være en succes allerede inden opstarten nytårsdag 1982. Hele 3.000 abonnenter havde tilmeldt sig på forhånd. Yderligere 25.000 abonnenter var forventet i løbet af de følgende 4-5 år. "I praksis vil der ikke være begrænsninger for at tegne abonnement på en mobiltelefon" var udmeldingen fra P&T. Med en pris på ca. 20.000 kr. for en fuldt monteret NMT mobiltelefon kunne man have forventet at dette ville holde stik. Fire år senere var der hele 57.000 abonnenter på NMT og undervejs havde P&T måtte undlade at opkræve kvartalsabonnement i perioder hvor nettet var overbelastet. Tilgangen af nye abonnenter skete hurtigere end det var muligt at øge systemets kapacitet.

Eventyret

Indvielsen af NMT var begyndelsen på eventyret om decideret mobiltelefoni. Systemet var blandt den tids mest avancerede i verden. Mobiltelefonerne fik funktioner som almindelige fastnettelefoner hvilket indebar en lang række fordele for brugerne. Fra bilen var det muligt selv at taste et nummer og opnå automatisk forbindelse med fastnet - og mobiltelefoner over det meste af landet samt i Finland Norge og Sverige. Det var slut med at kalde op via Rigstelefonen og slut med at føre sine samtaler på offentlige kanaler hvor uvedkommende kunne lytte med.

De første lommetelefoner kom på markedet i Danmark i 1989. Pionererne betalte op imod 30.000 kr. for en Philips AP 6000. Den måler 20 cm på den lange led og vejer 500 gram.

Fra bilen til lommen

Størstedelen af de tidligste NMT-telefoner var til fast montering i bilen og til glæde for det stigende antal bilister der var P&Ts erklærede målgruppe. Få år senere kom de såkaldte bærbare - slæbbare - telefoner på markedet. Telefonen var nu for alvor ved at være mobil og kunne hvis man orkede det tages med overalt. I 1989 kom de første lommetelefoner på markedet i Danmark. Med lidt god vilje kunne de være i en inderlomme og gav brugerne en grad af frihed som de ikke havde oplevet tidligere. Begejstringen var langt større end vore dages snak om mobilens tyranni.

20 års levetid

Med udgangen af februar 2002 blev NMT lukket ned i Danmark. Kun få tusinde brugere var da tilbage på det teknisk set forældede net. Siden 1992 har den stadigt stigende tilgang af abonnenter fundet sted på de digitale GSM-net. Ved udgangen af 2. halvår 2002 var der 4.154.488 aktive GSM-abonnenter i Danmark.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder