Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Birgitte Wistoft|Birgitte Wistoft
25
/
08
/
2011

Ja hvornår er det ikke det? Mens finanskrise og recession ruller over landet føles det velkendte udtryk i hvert fald meget aktuelt både på hjemmefronten og på arbejdspladsen.

På Post & Tele Museum havde vi forleden en gæst der huskede mange sparetider fra et langt liv i telebranchen. Han brugte et malende billede: blyantsforlængeren. Og min nysgerrighed blev vakt.

Noget om sparetider

En tur i registrene over museets tusindvis af genstande afslørede at sådan en innovativ spareforanstaltning har vi faktisk bevaret: et 12 cm langt metalrør hvor den sidste stump af en blyant kan få ekstra tjenestetid når den er slidt derned hvor der kun er plads til neglene.

Museets eksemplar er bevaret sammen med syv umalede bøgetræsblyanter med blå stift og én grønmalet med sort stift - alle ganske ubrugte. Fabrikatet er Johann Faber og - skjult for kameraet - står ejendomsforholdet printet: STATSTELEGRAFVÆSENET. Det kunne tyde på at hele pakken stammer fra før Telegrafvæsenets sammenlægning med Postvæsenet i 1927. De blå stifter har gjort det ud for kuglepennens stabile forgænger når telegrammer skulle afskrives. Og ja mellemkrigsårene var så afgjort sparetider.

Det blev ikke bedre under anden verdenskrig. Materialeknapheden generede ikke kun når nye stangrækker skulle forbinde kunderne telefonisk. Også helt inde hos damerne ved omstillingsbordene føltes den jf. Centralorganisationens organ "Telefonisten" fra 1943:

Blyantsmanglen i Provinsafd.

Nu er det snart paa Tide at rette Vedkommende faar en endelig Ordning paa de skandaløse Blyantsforhold i Mellembys for som det er nu - og har været længe - er det under al Kritik og det undrer mig ikke at Damernes Taalmodighed nu er ved at briste. - Der udleveres i Øjeblikket 2 - skriver to - Blyanter til hver og det er alt for lidt. Den maanedlige Ration er ca. 12 Dusin = 144 Stk. og da Afdelingen bestaar af ca. 200 Damer daglig vil det sige at hver tilkommer ¾ Blyant pr. Maaned! - Naar man tillige betænker at det daglige Samtaleantal er ca. 15000 - om Sommeren og ved Højtiderne betydeligt større - kan enhver selvstændigt tænkende nemt gøre op hvor meget eller rettere: hvor lidt man kan skrive med sølle ¾ blyant om Maaneden - fordelt over to Stumper eller en kort og en lang.

Det vilde vække Glæde og Tilfredshed om det maatte gaa op for dem der har Ansvar for og Fuldmagt til Udleveringen at rigeligt og godt Værktøj er det halve Arbejde.

1 + 3 + 1

En sending blyantsforlængere kunne uden tvivl have gjort underværker her men måske ikke helt have fået utilfredsheden til at fordufte?

 

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder