Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Kurt Jacobsen
1
/
09
/
2004

Det var intet mindre end en verdenssensation da Jydsk Telefon i 1977 præsenterede 76 E apparatet som sin nye standardtelefon. Både teknologisk og designmæssig var der tale om en revolutionerende nyskabelse. Ikke alene vendte apparatet op og ned på alle hidtidige forestillinger om hvordan en telefon kunne se ud men også om hvad man kunne bruge den til.

Jydsk Telefons "fattigmandsterminal" til brug i mindre sparekassefilialer var baseret på 76 E-telefonen og en lille dataskærm med mikroprocessor.Foto: TDCs museumsarkiv.

Udviklingen af telefonen indledtes i 1974 i samarbejde med Standard Electric Kirk. Leder af projektet var chefen for Jydsk Telefons laboratorium Kurt Vestergaard som i 1982 blev adm. direktør for selskabet. Intentionen var ikke blot at kunne tilbyde abonnenterne (endnu) en ny telefon men at producere og markedsføre hvad man betegnede som "fremtidens telefon".

En fuldelektronisk telefon var allerede under udvikling hos de store internationale producenter men de færreste mente der var marked for en egentlig masseproduktion. Sådan var holdningen ikke i Jydsk Telefon hvor man havde kig på afsætningsmulighederne i udlandet.

Fremtidens telefon

Som designer faldt valget på Jacob Jensen der var kendt for sit arbejde for den jyske producent af radio- og tv-udstyr B&O. Det var fra begyndelsen hensigten at design og teknik skulle udgøre en enhed: Derfor det liggende tastatur og et ekstra antal trykknapper så telefonen kunne udnyttes som dataterminal.

Jacob Jensens første forslag til fremtidens telefon blev vraget fordi det mindede om en firlænget bondegård.Foto: TDCs museumsarkiv.

Jydsk Telefon blev det første telefonselskab i verden der kunne tilbyde sine abonnenter et fuldelektronisk trykknapapparat med tonetastatur som standard. Herudover kom telefonen de kommende år i et utal af varianter med indbygget telefonsvarer regnemaskine omstilling m.m. beregnet for virksomheder organisationer og offentlige institutioner.

Telefonen blev desuden anvendt i forbindelse med en særlig dataterminal som i 1976 blev taget i brug af sparekassen SDS. Mens 76 E-apparatet i sparekassens lokale afdelinger blev brugt som "sendeterminal" til en central mainframe computer fungerede en lille dataskærm som "modtageterminal".

Det var dog som telefon i hundredtusindvis af private hjem at 76 E blev kendt og vandt berømmelse. Ud over Jydsk Telefons egne abonnenter blev den en gedigen eksportsucces.

Den dag i dag står 76 E-telefonen stadig i mange hjem. Og så kan den beses på det verdensberømte Museum of Modern Art i New York hvor den har en fast plads i den permanente udstilling.

Hele historien om udvikling af 76 E-apparatet og Jydsk Telefons øvrige banebrydende udviklingsarbejde inden for telefoni og datatransmission kan læses i Kurt Jacobsens bog: Jydsk Telefon - Verdens bedste Telefonselskab der blev udgivet af Post & Tele Museum i juni. Den 479 sider store rigt illustrerede bog koster kr. 395-. Ved forsendelse tillægges kr. 65-.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder