Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Vagn Jørgensen
1
/
06
/
1996

Ny museumsdirektør

Hun er glad for teknologi frygter ikke nye udfordringer og glæder sig til at formidle kommunikationen og dens historie i en sammenhæng.

Den kommende direktør for det nye post- og telemuseum er nu fundet. Det blev mag.art. Birgitte Wistoft (44) som tiltræder den 1. september 1996. Hun kommer fra en stilling som direktør for Elmuseet i Tanger hvor hun blev ansat i 1988.

Post Danmark og Tele Danmark er gået sammen om at etablere det nye post- og telemuseum i den gamle postgård i Købmagergade 37 (se MuseumsPosten nr. 31996). Museet skal give publikum et samlet overblik over kommunikationen og dens historie som den er formet af de store kongelige og statskontrollerede virksomheder i Danmark gennem de seneste knap 400 år. Og Birgitte Wistoft glæder sig til at komme i gang.

Glad for teknologi

Den nye direktør er glad for at se at der er bevaret klenodier fra Postvæsenets første tid. Hun karakteriserer samlingerne i det nuværende museum i Valkendorfsgade som meget fine og spændende at arbejde med.

"Jeg er også glad for at beskæftige mig med teknologi. Især elektrificeringen af samfundet. Det er svært i dag at forestille sig et samfund uden det gode. Først kom svagstrømmen med telegrafi og telefonen. Siden kom stærkstrømmen og elforsyningen" forklarer Birgitte Wistoft.

Hendes faglige baggrund er klassisk arkæologi i middelhavsområdet. Hun blev mag.art. i 1977 men opfatter ikke denne platform som en hindring for det tekniske område. Tværtimod benytter Birgitte Wistoft sin viden om f.eks. den antikke byplanlægning og infrastruktur til at afkode teknikken og dens betydning i og for det moderne samfund.

"For mig virker det rigtigt at lave et fælles museum for post og tele. Kommunikation som begreb handler om kontakt to veje. Man enten skriver eller taler til hinanden og der er en tankevækkende udvikling fra kongeligt privilegium til globalt anarki i forbindelse med IT-teknologien. Det er en spændende historie at fortælle i en sammenhæng.

Kommunikationen er nødvendig for at få en stat til at fungere. Vi kan kun forstå oldtidens vejnet ud fra behovet for kommunikation. F.eks. romervejene med heste- og poststationer men allerede 600 år f. Kr. havde perserne et veludbygget kommunikationsnet. Kommunikation står højt på listen når et civiliseret samfund skal dannes."

Ikke bange for ny viden

Birgitte Wistoft lagde den klassiske arkæologi bag sig da hun blev klar over at hun ville have sit liv og virke i Danmark. Samtidig betød det at hun skulle skabe sig en ny faglig tilværelse. Det førte bl.a. til at hun tog lærereksamen og i perioden 1980-1986 arbejdede som lærer ved Løgumkloster Højskole i fagene dansk historie filosofi og arkæologi dog uden at miste kontakten til museumsmiljøet.

I 1988 blev hun leder af det nystartede "Elmuseeet" i Tanger. Museet havde dengang en skrantende økonomi og få gæster. I dag har det en sund økonomi og 60.000-70.000 besøgende om året. "Jeg kastede mig ud i det at lære og læse om elektricitet. Man skal ikke være bange for at tilegne sig ny viden selvom man er over 25 år."

Den holdning gælder også det nye fagområde post og tele. "Museet skal formidle et kompliceret emne så det bliver forståeligt. I dag er der risiko for at en meget lille gruppe ingeniører bliver troldmænd mens vi andre er stået af og er hjælpeløse. Nu gælder det om at få tømret den rette medarbejderskare sammen. Det er ikke fyringer som står på menuen. Det er jeg glad for at kunne sige og jeg glæder mig til at komme i gang."

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen