Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
/
/

Mobiltelefoni

Den første mobiltelefon der ramte det kommercielle marked i Danmark, blev sat til salg den 1. januar 1982. Prisen var 16.995 kr. og det i en tid, hvor den pris oversteg, hvad helt almindelige mennesker tjente på en måneds arbejde. Telefonen var nok mere slæbbar end mobil; den vejede 11,5 kg.

Den 1. januar 1982 blev NMT (Nordisk Mobil Telefonsystem) stiftet. Nu blev det muligt at ringe direkte mellem abonnenterne, ligesom apparaterne havde en størrelse, hvor det var muligt at tage dem med ud af bilen. Der var dog stadig langt til de mobiltelefoner vi kender i dag.

I montren har vi udstillet et bredt udvalg af alle de mobiltelefoner, som så dagens lys fra 1982 og frem til smartphonen kom i 2007. I takt med at den teknologiske udvikling gjorde det muligt at slanke telefonerne, blev de både nemmere at have med overalt men også billigere for den enkelte forbruger.

Der er sket meget med vores måde at bruge telefonerne på. Fra 1982 og frem til smartphonen kom på markedet med introduktionen af iPhonen i 2007, var det primært det at tale i telefon, som vi brugte apparatet til. I slutningen af 1990érne, hvor mange danskere var blevet mobiltelefon-brugere, kom en ny og smart feature til: SMSén. Det at sende korte tekstbeskeder til hinanden var noget, vi skulle vænne os til at bruge, men da først vi forstod, hvad SMS kunne bruges til, kom der fart i fingrene på tastaturene.

Med smartphonen i 2007 ændrede vores brug sig markant. For nu var det ikke længere det at telefonere eller sende SMS-beskeder, som var telefonens primære aktivitet. Vi lærte at sige ”App” og downloadede alverdens apps, som kunne guide os i offentlig transport, være på sociale medier eller spille spil.

I dag er det at telefonere så småt blevet noget, vi gør efter vi har skrevet en SMS og spurgt, hvornår det passer, at vi ringer. Telefonen er en computer, vi bærer med os overalt. Den gør meget nemmere, men vi bliver også dybt afhængige af den lille, lysende skærm. Spørg bare dig selv, hvornår du sidst har haft telefonen slukket? Eller overvej, hvornår du ikke ved, hvor din telefon befinder sig…

Lyt til podcasten Vi Er Data, som er produceret på ENIGMA. Her taler journalist Marie Høst med Mads Flarup Christensen, der er i generalsekretær i Greenpeace Norden, om dengang hans mobiltelefon blev aflyttet.

https://vimeo.com/901825890?share=copy