Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Pia Lysgaard
14
/
10
/
2019

Opkald fra afdøde Onkel Danny

Tænk, hvis du kunne få den afdøde forfatter og lyriker Dan Turèll i røret. Produceren Halfdan E og ENIGMA har oprettet forbindelse til den anden side.

Albummet ’Telefon til afdøde’ udkommer på CD og vinyl gennem pladeselskabet Crunchy Frog den 8. november 2019, men værket gemmer sig allerede nu i tre gamle telefonbokse på ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation.

Halfdan E har komponeret musikken til ’Telefon til afdøde’, som er det tredje album i rækken med et bredt udvalg af Dan Turèlls ikoniske tekster, der bliver læst op af forfatteren selv.

Pladecoveret til ’Telefon til afdøde’ er lavet i hånden af Jenz Koudahl. Tegninger af Halfdan E og Dan Turèll toner frem foran en kollage af forfatterens elskede Vesterbro –som en kulisse med surrealistisk dybde.

Du kan komme forbi og høre de nye toner og gamle tekster gratis i telefonboksene på ENIGMA, som holder en månedlang releasefest. Her bliver ’Telefon til afdøde’ ved med at finde nye lyttere – store som små.

 

Dan Turèll + Halfdan E

Halfdan E tog kontakt til Dan Turèll, også kaldet Onkel Danny, allerede i begyndelsen af 1990´erne, da Halfdan E længe havde summet over et samarbejde. I anledning af releasefesten på ENIGMA bad jeg den album-aktuelle producer om at fortælle om de indledende faser.

”Jeg havde haft lyst til at lave sådan et projekt her i meget lang tid og jeg havde lyst til at lave noget med lyrik i øjenhøjde - sådan lidt streetwise,” fortalte Halfdan E om starten på deres projekt.

Der var god stemning på ENIGMA, da Jesper ”Yebo” Reginal, direktør i Crunchy Frog, Halfdan E og illustratoren Jenz Koudahl havde Dan Turèll i røret i en af museets gamle telefonbokse.

Dan Turèll var en travl mand, da Halfdan E kom igennem til forfatteren, men Onkel Danny var begejstret for henvendelsen.

”Vælg nogle digte, så læser jeg dem op og du kan lave musik til dem,” sagde Dan Turèll i sin tid.

 

En musikalsk trilogi

Blot få måneder før Dan Turèlls død i 1993 udkom deres første fælles album ”Pas på pengene.” Dan Turèll indtalte rigeligt med tekster til projektet, så andet album ”Glad i åbningstiden” kunne lande på hylderne i 1996. De to prisvindende værker bliver nu til en trilogi med tilladelse fra enke Chili Turèll.

’Telefon til afdøde’ indeholder blandt andet uddrag fra erindringsromanen ’Vangede Billeder’ (1975) og ’Himalaya Hilton’ (1989). Albummets helt store nummer er et ni minutter langt eringdringsdigt kaldet ’Biografi & Testamente’ fra ’Drive-in Digte’ (1976).

Besked til Onkel Danny

Jeg spurgte til sidst, hvad Halfdan E ville spørge Dan Turèll om, hvis han kunne tale i telefon med ham i dag.

”Jeg har udsendt den her plade, men vi savner dig alle sammen. Kunne du ikke kigge forbi ind imellem? Jeg ved godt, at det sikkert går godt på den anden side, men kig lidt mere forbi,” opfordrede Halfdan E eftertænksomt.

”Du er væk, men jeg fortsætte det gode arbejde. Jeg håber, at det er ok med dig,” tilføjede Halfdan E og sendte en anerkendende tanke til sin afdøde ven, Onkel Danny.

Releasefesten på ENIGMA varer fra den 8. oktober til den. 8. november 2019. Åbningstiderne er mandag –fredag kl. 10-18 og kl. 10-16 i weekenden.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder