Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
/
/

Ideer der forbinder os: Trådløs

Opfinderen Valdemar Poulsen fik af sin samtid tilnavnet "Danmarks Edison". Det er 125 år siden han opfandt telegrafonen og dermed viste vejen til magnetisk lydlagring. Få år senere skabte han med sin buesender forudsætningen for radiofoniens gennembrud. Radioen blev på rekordtid et verdensomspændende kommunikationsmiddel og massemedie.

Valdemar Poulsens assistent, Peter Jensen eksperimenterede med forsøg, hvor han undersøgte muligheden for at få lyd på kontinuerlige bølger. Han lavede i 1909 et forsøg, hvor han afspillede Strauss-operetten ”Karnevallet i Venedig”. Lyden fra det forsøg indfangede en anden ung mand, Einer Dessau, via sin selvbyggede radio. Apparatet havde Dessau bygget, fordi han var blevet inspireret af en artikel, som fortalte om Valdemar Poulsens buesender. Dessau blev verdens første radioamatør. Assistent Jensen flyttede senere hen til USA og opfandt den dynamiske højttaler Magnavox, som sendte forstærket lyd ud til en måbende folkemængde for første gang i San Francisco i 1915.

Einar Dessau kunne både sende og modtage radio med sit hjemmebyggede udstyr. På billedet er han i gang med at sende til Lyngby radio fra kælderen under Tuborg bryggerierne i 1909. Einar Dessau blev udlært civilingeniør og direktør for Tuborg bryggerierne. Interessen for radioteknik blev livslang.

De glade amatører

Det store "radio-boom" ramte Danmark i efteråret 1922. Mange ville nu gerne eje en radiomodtager. Man kunne naturligvis købe en modtager, men det billigste - og sjoveste - var at bygge den selv. De meget udbredte krystalmodtagere, som kun kunne aflyttes med hovedtelefon, var så simple, at selv fingersnilde børn kunne bygge dem. Ifølge Radioloven af 1907 var det ganske vist forbudt for private at modtage radio i Danmark. Men i 1923 blev loven ændret, så man kunne købe licens, altså tilladelse, til at benytte sin modtager. Betegnelsen har hængt ved lige siden.

Krystalmodtager monteret i urkapsel, 1922. Modtageren er bygget af stationsleder A.G. Henriksen, som også selv lavede komponenterne.

Apparat til vikling af spoler, fra begyndelsen af 1920'erne. Dette hjemmelavede apparat var beregnet til vikling af de såkaldte honey comb-spoler.

Krystalmodtager monteret på en tavle med udskæringer til spolen, o. 1930. Modtageren, som mangler krystaldetektoren, var udstillet på bladet Radiolytterens udstilling af amatørapparater i 1932.

Krystalmodtager monteret i tobaksdåse, amatørarbejde fra 1924-25.

Krystalmodtager med hovedtelefon, 1926. Fremstillet af radioforretningen "Løven", Nørrebrogade 157, København. Det ses, at lytteren havde betalt licens for året 1926/27.

Højtaleren

Elektrodynamisk højtaler, monteret i egetræskasse af mærket Magnavox fra omkring 1920.

De danske radiofabrikker

Dynamisk højtaler i kabinet af mærket Neutrofon, 1931. Neutrofon var en af de ældste danske radiofabrikker med start i 1925.  Fra i 1954 producerede Neutrofon også fjernsynsapparater. Fabrikken blev solgt i 1960.