Kongen bag posten
Kongen bag posten

Bronzestatue af Kong Christian IV, o. 1900. Kopi efter Bertel Thorvaldsen.
Med begrebet postvæsen forstås en offentlig postbefordring mellem bestemte lokaliteter til bestemte tider.
I Christian II's verdslige lov fra 1522 findes det første forsøg på at organisere et postvæsen herhjemme. Efter behov skulle der udpeges to eller tre "løbere" i alle købstæder. De skulle løbe med breve for en betaling af to skilling pr. mil både sommer og vinter.
Der er imidlertid intet, der tyder på , at ordningen blev ført ud i livet, hvilket sikkert skyldes, at kongen blev afsat det følgende år. Derimod blev befordringen af regeringens breve sat i system, idet det i en række kongebreve blev påbudt lensmændene at holde postheste og vogne til regeringens kancellibude og postriddere.
De hamburgske handelshuse arrangerede fra 1602 en postforbindelse til Danmark, men den har næppe haft betydning for den private korrespondance. Man har som hidtil måttet anvende eget bud eller bede rejsende om at medtage breve.
På Christian IVs ordre blev der i 1623 udarbejdet et forslag til et postvæsen, som økonomisk skulle hvile i sig selv. Man mente dog, at det ville give underskud i begyndelsen, og at dette skulle dækkes af de købstæder, som posten udgik fra. Ved at lade regeringens post blive fragtet med det nye offentlige postvæsen regnede kongen med at spare de store udgifter til kancellibudene.
Det danske postvæsen, Nordens ældste offentlige postvæsen, blev grundlagt den 24. december 1624, da Christian IV underskrev "Forordning om Post-Budde".