Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Søren Black-Petersen
1
/
09
/
2000

Nykøbing 640

Køerne er blevet jaget væk fra de 350 m landingsbane flyet lander og standser ved skiltet Hesselø Air-Terminal der består af en ildslukker og en bænk. Vi er på Hesselø 127 tønder land 30 km nord for Isefjordens udmunding i Kattegat.

Med Lufthavnsbussen - en rød traktor med anhænger - køres op til øens eneste gård som er bolig for bestyrerparret Kirsten og Jørgen Lønstrup. De har nu i 12 år været de eneste fastboende på Hesselø. De 9 måneder om året er de helt alene på Hesselø der siden 1937 har været ejet af F. L. Smidth koncernen.Svenskerne har med jævne mellemrum og senest i 1983 hævdet at Hesselø var svensk territorium ifølge Roskilde-freden i 1658. Hver gang er det dog blevet fastslået at det ikke er tilfældet og vil du have beviset skal du bare trække en radise op af jorden: "Hvis den er rød-hvid bør du ikke være i tvivl!" siger Jørgen Lønstrup spøgende.

En dyr kunde

Så tidligt som i 1883 etablerede Telegrafvæsenet et en-koret søkabel mellem Nykøbing Sjælland og Hesselø. Kablet blev trukket i land på sydvestsiden af øen og via et lille kabelhus ført op til øens fyrtårn. Herfra blev det brugt som telegrafkabel og telefonforbindelse til fastlandet.

I 1953 overtog Københavns Telefonaktieselskab (KTAS) "abonnenten: Nykøbing 640" på Hesselø fra Post- og Telegrafvæsenet (P&T).

Det skulle hurtigt vise sig at være et dyrt bekendtskab for KTAS. I 1963 måtte søkablet opgives på grund af urimeligt store reparationsudgifter. Et nyt søkabel ville koste næsten ½ million kroner og abonnenten på Hesselø måtte ikke afkræves højere betaling end alle andre telefonabonnenter sådan var reglerne. I hast riggede man et transportabelt VHF radioudstyr til som kun måtte bruges som midlertidig nødforbindelse.

I stedet for et nyt søkabel valgte KTAS efter lange overvejelser i 1967 at opsætte et trådløst telefonanlæg fra det schweiziske firma Autophon. Dette anlæg kostede i 1967 50.000 kr. inklusiv reserveenheder. Antenner blev installeret på Spodsbjerg og Hesselø fyr. Anlægget var forberedt på at kunne fungere i det fuldautomatiske system da Hundested central blev automatiseret i 1968.

Digitale drømme

I 1980erne skiftedes til et tilsvarende analogt Storno anlæg og skulle det svigte er der et alarmkald til Falckstationen i Gilleleje. Men der er stadig kun én telefonabonnent på øen. Jørgen Lønstrup kunne godt tænke sig en digital forbindelse som kunne anvendes til Internet: "Med kun en fax og en ugentlig postforbindelse har vi måttet vænne os til at læse gamle aviser på Hesselø."

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

No items found.
Til Bloggen

Nyheder