Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Marie Ørstedholm
1
/
12
/
2001

I udstillingen "Breve fra Titanic" hænger en herrevest der illustrerer en helt speciel historie.

"Danskervesten" som vesten blev kaldt i folkemunde var en illegal mulighed for at undgå den omstændelige ansøgningsprocedure om udvandringstilladelse som ventede lykkejagende skandinaver med kurs mod de forjættede lande. Uden tilladelsen var Amerikabilletten værdiløs.

I Danmark skulle papirerne siden vedtagelsen af "Emigrantloven af 1868" indhentes hos de lokale politimyndigheder. Det samme gjaldt for svenskere der udgjorde langt den største udvandrergruppe i Norden. For unge svenske mænd i den værnepligtige alder var processen om end endnu mere besværlig da de skulle indhente særlig tilladelse fra op til flere instanser i militæret. Som regel var deres udrejse ensbetydende med en annullering eller afbrydelse af deres værnepligt.

En kostbar vest

For at vige uden om sådanne procedurer valgte mange skandinaver i stedet at drage mod København. Her opsøgte de bestemte adresser i byen hvor de købte en tilsyneladende almindelig vest. I inderlommen åbenbarede sig imidlertid den direkte vej til drømmenes land i form af falske emigrationspapirer.

Det ydmyge tøjstykke med det kostbare indhold var kendt viden om selv af den svenske regerings emigrationsenhed: "Alt du behøver at gøre er at rejse til København og købe en vest: Papirerne ligger i lommen!". Langt de fleste emigranter rejste dog med legale papirer.

Emigrantprofit

Danskervesten var et blandt mange eksempler på de indtjeningsmuligheder som driftige danskere fandt i den emigranttrafik der gik i gennem København. I Nyhavn lå emigranthotellerne side om side med specialforretninger der forhandlede den nødvendige ekvipering til den lange rejse. Her lå også en del af rejseagenturerne for de store rederier bl.a. White Star Line og DFDSs Skandinavnien-Amerika Linien der siden oprettelsen i 1898 havde været den eneste skandinaviske passagerrute over Atlanten.

Lukket land

Emigrationsbølgen mod Amerika løjede for alvor af med de skærpede amerikanske immigrationsbestemmelser der blev vedtaget efter 1. Verdenskrig. Herefter blev kun en brøkdel af immigranterne lukket ind i landet. Det betød et endeligt for den transatlantiske rutefarts storhedstid og for de gennemrejsende emigranters præg på det københavnske bybillede.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder