0

En juletradition

Postbuddet har fart på, særligt ved juletid. Han løber så hurtigt at fuglene forskrækket flakser op om ørene på ham.

Den her fine collage blev i 1965 sendt som julehilsen fra personalet på Ryomgård Postkontor til deres østjyske kollegaer. Hver lille fugl i collagen er klippet ud af årets julemærke Vore trofaste julegæster, tegnet af Henry Thelander, og sat op i årets julemærke vandrebog.

Vandrebøgerne var en særlig tradition, som gennem flere år herskede på landets posthuse. Vandrebøger til indklæbning af julemærker blev rundsendt fra posthus til posthus til støtte for julemærkesagen. Posthusenes medarbejdere indsamlede penge til køb af julemærkerne og på en hyggelig aften med saks og lim omdannede personalet julemærkerne til kreative collager. Vandrebogen blev derefter videresendt til næste posthus, som gentog proceduren. Sådan fortsatte det, indtil alle posthuse i rækken havde bidraget. Til slut blev den dekorerede bog rundsendt endnu en gang til almindelig beundring.

Traditionen forsvandt i slutningen af 1960erne.

Henry Thelander tegnede for øvrigt én til fugl, som han mente var blandt vore trofaste fugle-julegæster. Den kom ikke med på det endelige ark, men lever videre i museets samling.

 

Skribent

Eva Wistoft Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.