0

Stor kunst på lille lærred

Du har nok set flere af dem. Måske du ligefrem har haft dem i hænderne. Nogle af dem har du måske endda slikket på? Flere af Danmarks fremmeste kunstnere har igennem årene skabt originale kunstværker som vi allesammen har kunnet købe – for prisen af et frimærke.

Frimærkekunstværker er først færdige når arkene har fundet vej gennem trykpressen og klistret er blevet påført. Nogle ville sige at en stempling og turen med postbuddet yderligere hæver værkets værdi. Morten Schelde er kunstneren bag de nyeste frimærker i serien ”Frimærkekunst”. En frimærkeserie, der siden 1998 har vist nye værker af anerkendte danske kunstnere. Serien består af omkring 40 værker hvis kunstner alle har haft frie hænder i forhold til motivvalg. Men flere af værkerne referer til frimærkets, brevets og postens verden ligesom mange også er opstået i samarbejde med frimærkegraverer og trykkere.

Morten Scheldes værk ”Prøver at røre solen” viser seks hænder i forskellige positioner tegnet med Scheldes karakteristiske røde farveblyant. Hænderne er kunstnerens egne:

”Jeg har ønsket at bruge et motiv, der er universelt og dog personligt. Hænder er et motiv, som alle kan relatere til. Vi har dem, og vi bruger dem hele tiden. Mens digitaliseringen gør sit indtog i samfundet, minder hænder os om, at vi lever i en fysisk verden, hvor der stadig er brug for den personlige kontakt med andre mennesker. Det har været min tanke, at hænderne skal signalere åbenhed, venlighed, en vis grad af intimitet, i hvert fald kropslighed, menneskelighed og varme”, siger Morten Schelde, der med hænderne også tænker på brevskrivning og fysisk håndtering af breve.

Morten Scheldes forlæg til frimærket måler 115 x 65 cm og opbevares sammen med mange andre forlæg til dansk frimærkekunst på ENIGMA. Normalt under lås og slå, men torsdag d. 7. november kl. 17 bliver nogle af sjældenhederne vist frem

Særarrangement på ENIGMA: Stor kunst på sjældent besøg fra bankboksen
Torsdag d. 7. november kl. 17 kan du nemlig på nært hold opleve sjældent udstillede værker af anerkendte danske kunstnere. Hvordan klarer kunstnere som Tal R, Jesper Christiansen, Thomas Kluge, John Kørner, Claus Carstensen, Lise Harlev og Lise Malinovsky transformationen fra det store lærred til det lille frimærke? Hør frimærkeaktuelle Morten Schelde og PostNords designchef i en samtale om evnen til at skabe stor kunst på frimærker. Morten Schelde forklarer tanker og processen bag sit eget værk, og PostNords designchef Martin Pingel fortæller om hvorfor dansk samtidskunst skal på vores frimærker; om hvordan kunstnerne vælges og om hvornår kunst på frimærker er bedst.

Arrangementet er gratis, men samtalen fortsætter ved fællesspisning kl. 18 hvor ENIGMA Kantina serverer en simreret til 125 kr. pr. næse. Bord bestilles på 33410920 eller kantina@enigma.dk  

Morten Scheldes frimærker vil blive solgt ved arrangementet og der vil være mulighed for at få frimærkerne signeret af kunstnere.

Skribent

Eva Wistoft Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.