0

Ny udstilling: Da internettet kom til dig

Bzzzzzzzz-krading-krading-tschhhh-blblblblblblbl-tzzzzzzzzzzz…

Jeg husker ret godt da jeg kom på. På Internettet. Første gang modemmet ved siden af den store beige PC på mit computerbord (for dengang havde man møbler særligt til den slags) som en slags digital parlør lykkedes i at oversætte telefonnettets toner til et sprog computeren forstod. Kort forinden havde jeg haft telefonselskabets supportlinje, ikke i røret, men i modemmet, for jeg havde vist tastet det forkerte nummer ind et sted. Men nu stod porten til cyberspace åben og jeg trådte ind. Internettet var kommet til mig.

 

Fra 1. december vil vi på ENIGMA i vores nye udstilling ”Da internettet kom til dig” fortælle nogle af de historier, der tilsammen udgør vores fælles erindring og ide om internettet. Om hvordan det først fandt plads i vores liv og blev del af vores hverdag.

Hver dag i december vil vi åbne lågen til en historie, en genstand eller et menneske, der repræsenterer de temaer og teknologier, vi synes er vigtige for at forstå nettet. Vi ved at 24 julekalender-låger ikke kan fortælle hele historien og håber derfor at udstillingen kan kickstarte hukommelsen hos vores gæster, så vi i arbejdet frem med det færdige ENIGMA kan gøre fortællingen endnu mere fintmasket. Det vil ske i løbet af december og i månederne efter, hvor udstillingen bliver afsæt for arrangementer og eksperimenter med formålet at indsamle – og bevare – vores gæsters erindringer. Vi tror nemlig på at et kommunikationsmuseum bliver til i dialog og at beige PC’ere kun kan vækkes til live med menneskelig hjælp! I denne fase af vores tilblivelse har vi assistance fra forskningsprojektet ”Vores Museum” og Postdoc Rikke Haller Baggesen som vil bistå i undersøgelserne.

 

Min første oplevelse med nettet hører nok til de mere sakrale. Og hverdagen indfandt sig da også hurtigt; med høje telefonregninger og diskussioner om hvor meget man kunne tillade sig at optage linjen. Din historie om da internettet kom til dig er anderledes. Måske kom det snigende, måske strittede du imod, måske var det først da du rejste til den anden side af kloden af den digitale kommunikation gave mening i dit liv, eller måske var du på internettet længe før WWW og farvestrålende hjemmesider.

Uanset hvordan du mødte, eller undgik, internettet håber vi på at blive klogere på det når vi opfordrer til deltagelse i udstillingen, på Facebook, Instagram eller Twitter – alle steder under mærket #dainternettetkomtildig. For internethistorien skal selvfølgelig også fortælles og indsamles derude i den digitale virkelighed hvor den sker. Hver dag.

“Da internettet kom til dig” åbner første låge 1. december og står færdig 24. december. Du finder udstillingen i ENIGMA Kantina. Entre er gratis.

Skribent

Martin Gerster Johansen

Martin Gerster Johansen er udstillingschef på ENIGMA. Martin Gerster Johansen is head of exhibitions at ENIGMA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.