0

Historiske Dage – er du med?

Museet vil naturligvis være tilstede når historiemessen Historiske Dage løber af stablen i Øksnehallen, den 9 – 10. april 2016. Vi vil fortælle om vores forskning og udvikling af de nye museumsgallerier på Østerbro, samtidigt som vi viser nogle udvalgte ”kronjuveler” fra museets historiske samlinger. Desuden vil vi afsløre museets nye, gådefulde navn.

Så kig forbi i vores stand og lad dig friste af vores ”take” på fortiden!

Program

Lørdag 9 april

Stor scene

14.50 – 15.10: Historiske synteser – svenske og danske erfaringer.

At fremstille synteser og makrohistoriske oversigter er noget, der kan give enhver historiker mareridt. Hvordan koger man komplekse forløb ned til overskuelige fortællinger, uden at begå overgreb på fortiden – og forskningen? Den svenske historiker Andreas Marklund diskuterer formatets særlige udfordringer med to af sine danske kollegaer: Michael Bregnsbo ved Syddansk Universitet og Henrik Sebro ved Gads Forlag.

Museets stand

11. 00: Klartone efter atombomben? Museets Ph.d.-stipendiat Sanne Aagaard Jensen fortæller om sit forskningsprojekt om telekommunikation og sikkerhedspolitik under den kolde krig.

12.00: Magten og makeren. Museets udstillingsredaktør Tine Stenhoved interviewer Martin Larsen, udvikler af TV4ever.

14.00: Old Greeks vs. New Geeks: Museets forskningskoordinator Andreas Marklund interviewer teknologifilosoffen Jesper Balslev om behovet af historiske og humanistiske perspektiver i nutidens diskussioner om digitale trends og nye medier.

 

Søndag 10 april

Stor scene

12.30 – 13.00: Rock’n Roll Tordenskjold

Den norske forfatter Erlend Loe har skrevet manuskript til og Henrik Ruben Genz har instrueret den meget originale, smukke og autentiske Tordenskjold-film Tordenskjold & Kold. Historikeren Andreas Marklund taler med Erlend Loe og Henrik Ruben Genz om, hvor tæt man som historiker, forfatter og filmmager kan eller skal komme på 1700-tallets levede liv.

13.30 –14.00: Overvågningens historie – fra oldtidens imperier til NSA

Hemmelig statslig overvågning er et uhyre aktuelt emne, hvis historie er lige så gammel og snirklet som staten selv. Politiske aktører ved magtens centrum har altid spioneret og samlet på hemmeligheder om faktiske og potentielle modstandere, fra oldtidens kejsere og enevældens konger til nutidens regeringsledere og digitale magthavere. Historikeren Andreas Marklund ved Post & Tele Museum diskuterer de lange linjer sammen med journalisten og studieværten Anders Kjærulff fra Radio24syv’s »Aflyttet«.

14.40 – 15.00: ENIGMA vs. LORENZ SZ40

Den hemmelige kamp mellem de allierede kodeknækkere og den tyske ENIGMA-maskine er et dramatisk kapitel i anden verdenskrigs historie, men var den virkelig så afgørende, som det

Søndag kl. 14.05: Kom tæt på museets unikke ENGIMA-maskine, der er blevet reddet op fra havets bund af en dansk fisker.

Søndag kl. 14.05: Kom tæt på museets unikke ENGIMA-maskine, der er blevet reddet op fra havets bund af en dansk fisker.

efterfølgende er blevet hævdet? Og hvorfor er det netop ENIGMA’en og ikke den langt mere raffinerede, tyske LORENZ SZ40, der blev brugt til at kryptere kommunikationen mellem Hitler og hans generaler – som er blevet genstand for eftertidens myter og fortællinger? Historikeren Andreas Marklund ved Post & Tele Museum prøver at trænge dybere ind i mysteriet sammen med krypteringseksperten og matematikprofessoren Lars Ramkilde Knudsen ved Danmarks Tekniske Universitet

Museets stand

11.00: Et nyt museum for post, tele og kommunikation. Museets direktør Jane Sandberg fortæller om sine visioner for det nye museum og afslører dets nye navn.

14.05: At arbejde med overvågning – journalistisk og historisk. Eftersnak med museets forskningskoordinator Andreas Marklund og radioværten Anders Kjærulf fra programmet ”Aflyttet” på Radio24syv.

15.05. ENIGMA-time. Forsknings- og udstillingschef Martin Gerster Johansen fremviser museets unikke ENIGMA-maskine sammen med forskningskoordinator Andreas Marklund og kryptografieksperten Lars Ramkilde Knuden.

Skribent

Andreas Marklund

Andreas Marklund er forskningschef på ENIGMA og ph.d. i historie fra European University Institute i Firenze. Andreas Marklund is Head of Research at ENIGMA and has a doctorate in history from the European University Institute in Florence.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.