0

Nyt forskningsprojekt skal afdække telefonens oversete kulturhistorie

Vores forståelse af, hvad en privat og en offentlig samtale er, er formet af telefonen. (Post & Tele Museum)

Telefonen er en af de moderne teknologier, der har haft størst indvirkning på vores hverdagsliv, siden den blev introduceret i starten af det 20. århundrede. Ikke blot hvordan vi kommunikerer med andre over lange afstande, men også mængden af mennesker, vi kommunikerer med og vores forståelse af, hvad en privat og en offentlig samtale er, er formet af telefonen. Alligevel findes der ganske lidt kulturhistorisk forskning i fastnettelefonen og dens betydning efter den blev introduceret i den første halvdel af det 20. århundrede, og indtil mobiltelefonen blev indført i slutningen af det 20. århundrede. For at parafrasere medieforskeren James Katz, kan man måske endda sige, at der aldrig har været en teknologi, der har gjort så meget for så mange, men har været studeret af så få, som telefonen. Det bliver der nu forhåbentlig rådet bod på med mit postdoc-projekt om telefonens kulturhistorie, der har titlen ”The cultural appropriation of the telephone: Uncovering the hidden developments in Danish phone culture between early apparatuses and the introduction of mobiles”.

Projektet er finansieret af Det Frie Forskningsråd, og jeg kommer til at arbejde på det over to år, fra oktober 2015 til oktober 2017, hvor jeg vil gennemføre en systematisk undersøgelse af den oversete periode mellem 1950 og 2000, for at kunne at svare på hvilken skiftende rolle og opfattelse, der har været af telefonen i Danmark. Spørgsmålet om telefonens overordnede betydning i dansk kulturhistorie er selvfølgelig stort og bredt, så for skabe fokus kommer jeg til at undersøge tre mere afgrænsede temaer i dansk telefonkultur: Adgang til og ejerskab af telefoner, udviklingen af private, sociale og offentlige sfærer for samtale og telefonen som trussel eller overvågningsinstrument. Håbet er, at arbejdet med de centrale tematikker vil give os os ny indsigt i dansk telefonkultur og hverdagsliv, og kan bidrage til en bedre forståelse af, hvorfor vi bruger mobiltelefoner, som vi gør i dag, og hvordan vi kulturelt tilegner os nye medie-kommunikationsteknologier såsom Skype, Facebook, Twitter og Instagram.

Jeg arbejder til hverdag som postdoc på Aalborg Universitet Cph på Institut for Læring og Filosofi og er en del af Teknoantropologi-gruppen. Projektet om telefonens kulturhistorie laver jeg i samarbejde med Post & Tele Museum, og jeg vil derfor løbende opdatere jer læsere med mine fund og fremskridt her på bloggen.

Vil du deltage i et forskningsinterview om telefonens betydning i dit liv?

Synes du, at projektet lyder interessant? Måske vil du deltage i et forskningsinterview, der har til formål at afdække den skiftende brug og opfattelse, der har været af telefonen i Danmark i perioden mellem 1950 og år 2000.

Vi søger 15 personer, der er født mellem 1940 og 1985, til interviews i forbindelse med Mette Abildgaards forskningsprojekt om telefonens kulturhistorie.

Interviewet foregår på Post & Telemuseum den 23.-27. november (uge 48) 2015 og tager mellem 45 og 90 minutter. Samtalen kommer til at handle om dine oplevelser med telefonen og den rolle, telefonen har spillet i dit liv fra du var barn til du blev voksen.

Hvem: Personer i alderen 30 til 75 år

Tid: 23.-27. november 2015

Sted: Post & Telemuseum, Købmagergade 37, 1150 København K

Skriv til msa@learning.aau.dk eller skriv en kommentar med din mail eller telefonnummer her, hvis du kunne tænke dig at deltage.

 

Skribent

Mette Abildgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.